Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Η Γερμανία να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Απόψεις Ανδρέας Βορύλλας

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος απέδειξε, στους εναπομείναντες ζώντες κατοίκους της γηραιάς ηπείρου, ότι μοναδική λύση για την αποφυγή μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων, μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, είναι η ενοποίηση. Έτσι, από το 1945, ξεκίνησε μια πορεία για την δημιουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε κλίμα ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας.

Οι σταθμοί μέχρι το 2002, όπου κυκλοφόρησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, ήταν πολλοί. Όμως το ευρώ από μόνο του, δεν ήταν και δεν είναι ικανό, για την σύγκλιση των οικονομιών μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς ο Ευρωπαϊκός Νότος υστερούσε αναπτυξιακά και παραγωγικά, σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που στο παρελθόν αποτελούσαν αυτοκρατορίες.

Μέχρι και σήμερα, η πλήρης αναπτυξιακή ισοτιμία δεν έχει επιτευχθεί, με ευθύνη και των δυο πλευρών, αφού ο μεν Βορράς θεωρεί τον Νότο, πρόσφορο έδαφος προς εκμετάλλευση, ενώ από την άλλη ο Νότος δεν έχει καταφέρει, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεών του, να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει, τα αναπτυξιακά εργαλεία που του δόθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας.

Η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας. Όμως το διμερές εμπορικό ισοζύγιο με τη Γερμανία παραμένει σταθερά ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας, με το έλλειμμα να βαίνει συνεχώς διευρυνόμενο τα τελευταία χρόνια. Το 2023, το εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία ανήλθε στα 5,25 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ το 2022 και 4,25 δισ. ευρώ το 2021, δηλαδή μόνο σε μια διετία το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1 δισ. Ευρώ!

Το διμερές ισοζύγιο υπηρεσιών Ελλάδας-Γερμανίας παραμένει πλεονασματικό για τη χώρα μας, κυρίως λόγω των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 το πλεόνασμα ανήλθε στα 2,9 δισ. Ευρώ. Αν και πρόκειται για θετικό μέγεθος για την Ελληνική οικονομία, είναι διαχρονικά φανερό πως το όποιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο όχι μόνο είναι αρνητικό για την χώρα μας, αλλά και συνεχώς διευρύνεται.

Λαμβανομένου υπόψη αφενός τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία για το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι η πρώτη σε μέγεθος εθνική οικονομία στην ΕΕ και αφετέρου το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη» υποστηρίζει πως θα πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση τον δραστικό περιορισμό του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο το οποίο είναι διαχρονικά σε βάρος της χώρας μας.

Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με άμεσες γερμανικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε νέα σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς της από την Ελλάδα προς την ΕΕ και φυσικά προς την Γερμανία.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες νότια της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα, ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές.

Δυστυχώς όμως δυσκολευόμαστε να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο μας, διότι ο εξ’ ανατολών γείτονας μας η Τουρκία, επιβουλεύεται την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας. Η πολιτική της ΕΕ και της Γερμανίας πέραν της λεκτικής στήριξης προς την Ελλάδα χώρα μέλος της ΕΕ, επί της ουσίας κρατάει ίσες αποστάσεις από τις δύο χώρες.

Για παράδειγμα, η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW, προκαλεί αντίδραση της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλο την τεράστια σημασία του έργου για την ενεργειακή της αυτάρκεια αποφεύγει να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις υλοποίησης του έργου. Να τονίσουμε ότι η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση περνάει νότια της Κρήτης και σε περιοχή του παράνομου Τουρκο - Λυβικού συμφώνου περί καθορισμού ΑΟΖ, το οποίο δεν αποδέχεται η Γερμανία και η ΕΕ! Όμως, τα λόγια «συμπάθειας» δεν αρκούν. Η ισοτιμία στις εταιρικές σχέσεις, προκύπτει από τις πράξεις και όχι απλά από τις προθέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ώστε να μετατραπεί σε χώρα παραγωγής φτηνής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, να διασυνδεθεί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες και να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο διανομής της στις χώρες της ΕΕ.

Το βέβαιο είναι πως η Γερμανία θέλει φτηνή πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις, δηλαδή αφενός με επενδύσεις και αφετέρου με ενεργή πολιτική στήριξη απέναντι στον Τουρκικό αναθεωρητισμό.

Και μην ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα για μια δεκαετία πέρασε από μια σκληρή φάση προσαρμογής μέσω μνημονίων, όχι μόνο με δική της ευθύνη, αλλά κυρίως με των δανειστών. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό λόγω του κινδύνου στα ανατολικά μας σύνορα.

Όμως, η «φίλη» Γερμανία μέχρι και σήμερα, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή των κατοχικών δάνειων και των πολεμικών επανορθώσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Είναι προφανώς ένα πολύπλοκο ζήτημα για το οποίο το κόμμα μας η «Νίκη» προτείνει την σύσταση μικτής επιτροπής για την οριστική επίλυση του.

Επίσης, η Γερμανία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, δεν μπορεί να κωφεύει στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, θα πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν.

Αν λοιπόν, η Γερμανία θέλει να έχει μια ισότιμη εταιρική σχέση με την Ελλάδα, θα πρέπει να λάβει υπόψη της, όλους αυτούς τους παράγοντες και να συνδράμει την χώρα μας, στην υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων για την μείωση του χρέους, όταν θα γίνει η ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι φίλοι και εταίροι με πράξεις κρίνονται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

Πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και βέβαια οι έρευνες της κοινής γνώμης σχετικά με τις επερχόμενες, αργότερα μέσα στο χρόνο, προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. ...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...