Κυριακή
19 Μαΐου 2024

H κόντρα ειδικών για το IQ του Τυραννόσαυρου

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο μοχθηρό σαρκοβόρο που εμφανίστηκε στη Γη. Είχε τρομερά  σαγόνια που μπορούσαν να συνθλίβουν εύκολα τα οστά των ζώων που κατάφερνε να αρπάξει. 

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι προκάλεσε αίσθηση αλλά και διχασμό στην κοινότητα των παλαιοντολόγων αφού ανέφερε ότι οι Τυραννόσαυροι σε αντίθεση με ότι πιστεύεται είχαν πολύ ανεπτυγμένη νοημοσύνη συγκρίσιμη με αυτή ενός πιθήκου.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε ο Τυραννόσαυρος ήταν ένα ασυναγώνιστο ον έχοντας τέτοια σωματική ισχύ συνδυαζόμενη με υψηλό IQ. Μια νέα έρευνα έρχεται να αποδομήσει τη θεωρία του έξυπνου T.rex. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Heinrich-Heine στη Γερμανία λένε ότι η ιδέα ενός Τυραννόσαυρου με «κοφτερό» μυαλό είναι «αβάσιμη».

Η διαφωνία έγκειται στο πόσους νευρώνες είχε ένας T. Rex. Η εκτίμηση ότι με τη σειρά του εξαρτάται, εν μέρει, στο ποιο σύγχρονο είδος μοιάζει περισσότερο. Αν υποθέσετε ότι το κρανίο ενός T. Rex ήταν γεμάτο με έναν εγκέφαλο παρόμοιο με αυτόν ενός πουλιού – του πλησιέστερου εν ζωή συγγενή του – τότε ήταν ένας πραγματικά υπέροχος εγκέφαλος. Με ίσως τρία δισεκατομμύρια νευρώνες του πρόσθιου εγκεφάλου, θα ήταν το κρανίο ενός ζώου που θα μπορούσε να έχει αναπτύξει πολιτιστικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να μεταδώσει τη μάθηση και θα μπορούσε – παρά τα μικροσκοπικά του χέρια – να χρησιμοποιήσει εργαλεία.

Αυτό ήταν το επιχείρημα που διατύπωσε πέρυσι μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξετάζοντας την κοιλότητα του κρανίου διάφορων δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένου του T. rex, και χαρτογραφώντας το σε εκείνους των ζωντανών συγγενών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε στην πραγματικότητα έναν εγκέφαλο παρόμοιο με αυτόν ενός σύγχρονου πρωτεύοντος.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι το κρανίο του T. Rex ήταν πιο συγκρίσιμο με αυτό ενός κροκόδειλου παρά ενός πτηνού, μειώνοντας τον αριθμό των νευρώνων μέσα στο τεράστιο κρανίο του

Ενώ τα σύγχρονα πουλιά γεμίζουν το κρανίο τους με νευρώνες, τα ερπετά όπως οι κροκόδειλοι δεν το κάνουν. Το μεγαλύτερο μέρος του κρανίου τους δεν είναι καθόλου εγκέφαλος κάτι που σύμφωνα με τη νέα μελέτη συνέβαινε και στον εγκέφαλο των Τυραννόσαυρων. Δηλαδή ήταν πολύ μεγάλος ακόμη και για δεινόσαυρο αλλά με σχετικά περιορισμένο αριθμό νευρώνων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκαν δύο εξωτικοί εξωπλανήτες

Σε μία ακόμα ανακάλυψη προχώρησαν αστρονόμοι, καθώς ανακάλυψαν δύο εξωτικούς εξωπλανήτες ανακάλυψαν αστρονόμοι. Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τ...

Φόρτωση άρθρων...