Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Η πρώτη ταφή μητέρας-κόρης από τη ρωμαϊκή περίοδο – Ο ασυνήθιστος τάφος και τα μυστικά του

Ένας τάφος που αποκαλύφθηκε πριν από πάνω από 20 χρόνια, στο Γουλς με τους σκελετούς δύο ανθρώπων και ένα άλογο τουλάχιστον, αποδεικνύεται ότι είναι ο πρώτος τάφος μητέρας και κόρης από τη ρωμαϊκή περίοδο που έχει καταγραφεί στην Αυστρία, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βιέννης.

Το 2004 ανακαλύφθηκε ένας ασυνήθιστος τάφος κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή του αποκαλούμενου ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Οβιλάβα, τη σημερινή πόλη Βελς στην Άνω Αυστρία.

Στην πόλη υπήρχαν τα λείψανα δύο ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν να αγκαλιάζονται καθώς και ενός αλόγου. Χάρη στα ασυνήθιστα αυτά χαρακτηριστικά, το εύρημα θεωρήθηκε ότι ήταν, αρχικά, διπλή μεσαιωνική ταφή.

Μια ολοκληρωμένη νέα έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οι πιο πρόσφατες βιοαρχαιολογικές και αρχαιογενετικές μέθοδοι, αποκάλυψε εκπληκτικά ευρήματα. Ο τάφος είναι 500 χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί ν’ αναχθεί στη ρωμαϊκή αρχαιότητα στην Αυστρία, αναφέρει η ανθρωπολόγος Sylvia Kirchengast και o αρχαιολόγος Dominik Hagmann σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Archaeological Science: Reports».

Η πρώτη ταφή μητέρας-κόρης από τη ρωμαϊκή περίοδο

Οι οικογενειακές σχέσεις

«Στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι τάφοι στους οποίους οι άνθρωποι θάβονταν δίπλα σε άλογα ήταν πολύ σπάνιοι. Αλλά το ακόμα πιο εκπληκτικό, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη ταφή από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα στην Αυστρία, στην οποία οι γενετικές αναλύσεις ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν με σαφήνεια μια βιολογική μητέρα και τη βιολογική της κόρη, που θάφτηκαν την ίδια στιγμή. Αυτό είναι  που κάνει τα αποτελέσματά μας ιδιαίτερα συναρπαστικά», αναφέρει ο Dominik Hagmann, ο οποίος είναι επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Τα οστεολογικά ευρήματα σε συνδυασμό με τις νέες ερευνητικές μεθόδους, όπως η ανάλυση του αρχαίου DNA, αποκάλυψαν το βιολογικό φύλο και επίσης υποδεικνύουν την οικογενειακή σχέση μεταξύ των δύο ανθρώπων. Η χρονολόγηση με άνθρακα επέτρεψε τελικά μια ακριβέστερη χρονολογική ταξινόμηση τόσο των ανθρώπινων σκελετών όσο και του σκελετού του αλόγου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε αρχαία βίλα με πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια (Photos)

Βίλα με εσωτερική πισίνα, που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή, βρέθηκε σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν έμεναν κοινωνικές ελίτ. Η αρχαία βίλα έχει ...

Φόρτωση άρθρων...