Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Πως θα «απαντήσει» ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν, ποιοι προηγούνται στην κούρσα των υποψηφίων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Πολάκης και γιατί στην Κουμουνδούρου κατεβάζουν τον εκλογικό πήχη   

Παρασκήνιο

Μεγάλη είναι η δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών για τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις παραμονές της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Σουλτάνο. Η Κυβέρνηση πάντως θα συνεχίσει να κινείται στην οδό των χαμηλών τόνων, αφού δεν επιθυμεί λίγο πριν την έναρξη της φουλ τουριστικής σεζόν να υπάρξει κάποια «τρικυμία» στο Αιγαίο που θα διαταράξει την καλοκαιρινή τουριστική έκρηξη που αναμένεται σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός σε υψηλόβαθμο κύκλο διπλωματών, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς πόσο (και εάν) θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αναβολή της συνάντησης Μπάιντεν με τον Ερντογάν.  

@ Αν και είναι σχετικά νωρίς για να εξαχθούν οριστικές κρίσεις, σε ότι έχει να κάνει με τους  τους υποψηφίους στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται ως εξής. Πρώτος με διαφορά είναι ο Γιώργος Αυτιάς που εκτιμάται πως θα επιτύχει και ρεκόρ σταυροδοσίας, αφού η αδιαφιλονίκητη δημοφιλία του (και εκτός Νέας Δημοκρατίας) τον καθιστά ως το απόλυτο φαβορί.
Πίσω από τον Γιώργο Αυτιά εμφανίζεται ο Φρέντι Μπέλερης που σταδιακά ανεβαίνει και φαίνεται πως θα προτιμηθεί από την πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ.
Στην πρώτη τετράδα επίσης πλασάρονται η Ελίζα Βόζενμπερκ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 
Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια ομάδα υποψηφίων, ήτοι ο Πύρρος Δήμας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελενονόρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας κάποιοι εκ των οποίων θεωρητικά έχουν τύχη να συμπληρώσουν την οκτάδα των επόμενων Ευρωβουλευτών της ΝΔ. 
Τέλος για την μεγάλη έκπληξη φαίνεται να πηγαίνει ο Γιώργος Μουρούτης, αφού σε τρεις μετρήσεις από διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων που έχει υπόψην της η στήλη, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να εκλέγεται.         
         

@ Είναι ξεκάθαρο ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «παίζει τα ρέστα του» στις ευρωεκλογές, καθώς  δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρείται βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση  - και όχι μόνο - τον περιμένει στη… γωνία μετά από ένα κακό αποτέλεσμα.  
Ήδη, σε κάποιους κύκλους βουλευτών και στελεχών ζυμώνονται διάφορα σενάρια περί θέματος ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που το κόμμα έρθει τρίτο και μάλιστα στα ίδια ποσοστά με τις εθνικές εκλογές. Bέβαια,  σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να απαντήσει με την προκήρυξη συνεδρίου και την εκλογή αρχηγού από την κομματική βάση, προκειμένου να πιάσει στον ύπνο τους επίδοξους δελφίνους - που δεν είναι και λίγοι - οι οποίοι κινούνται με διαφορετικές στρατηγικές.
Εάν πάντως το ΠΑΣΟΚ κατακτήσει την δεύτερη θέση, ο Ανδρουλάκης θα είναι πλέον πανίσχυρος μετά τις Ευρωεκλογές

@ Στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει και κατεβάζουν τον εκλογικό πήχη ως προς τη σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων της μάχης των ευρωεκλογών και εκεί που ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης, δίνοντας αντικυβερνητική διάσταση στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, τώρα προσπαθούν να υποβαθμίσουν μια ενδεχόμενη ήττα του κόμματος με το να προπαγανδίζουν πως ορόσημο για την τελική ανατροπή θα είναι οι εθνικές εκλογές. Και πώς οι ευρωεκλογές θα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. 
Προφανώς, για την εμφανή αλλαγή πλεύση ρόλο έπαιξαν τα τελευταία μηνύματα από όλη την Ελλάδα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά.

@ Ενόσω παραδοσιακοί ΣΥΡΙΖΑίοι απέχουν επιδεικτικά και έχουν «ξενερώσει», άλλοι βρίσκουν χώρο για να… τρυπώσουν. Το ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος πριν από λίγες μέρες «πυροβόλησε» τον Γιώργο Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τον «Κατρούγκαλο», επειδή ο τελευταίος τόλμησε να αδειάσει τον Στέφανο Κασσελάκη για το υποτιθέμενο θαύμα στην βάφτιση του, δεν ήταν απλώς μία προσπάθεια να πιάσει πόρτα για το χειμώνα. Αντιθέτως, η στήλη πληροφορείται ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος έχει ήδη προλάβει να οικοδομήσει μία πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο του κόμματος ως ένας από τους βασικούς εκφραστές του «κασσελακικού» κλίματος. Η αγάπη του Κασσελάκη προς τον Αντώναρο ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στο σημείο να τον στηρίξουν οι «προεδρικοί» στην σταυροδοσία – δηλαδή ο Αντώναρος είναι πολύ κοντά στο να πετύχεις στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που δεν είχε καταφέρει ούτε με τους «καραμανλικούς» στη Νέα Δημοκρατία: να τον στηρίζει με ψηφαλάκια και σταυρούς ο αρχηγός…

@ Ο Πολάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απλώς τον ανέχεται και περιμένει το επόμενο στραβοπάτημά του για να του δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Ωστόσο, ο αψύς σφακιανός, που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι λέων με τους αντιπάλους, αλλά χαμστεράκι με τον εκάστοτε αρχηγό του, δεν μπορεί να το χωνέψει ότι ο Κασσελάκης, του οποίου την υποψηφιότητά επί της ουσίας έστησε ο ίδιος, τον έχεις στην απ’ έξω και ετοιμάζεται να τον πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

@ Έτσι, όσα στελέχη επηρεάζονται από τον Παύλο Πολάκη είναι κι αυτά τα οποία δεν κρύβουν τις αποστάσεις που κρατούν -παντοιοτρόπως. Η Θεοδώρα Τζάκρη με το να μας στερήσει την καθημερινή επιθεώρηση των υπέροχων ταγιέρ της κατά την τηλοψία στα ενημερωτικά πάνελ, η Δώρα Αυγέρη πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και μιλώντας μόνο για την δική της υποψηφιότητα και ο Γιώργος Τσίπρας αδειάζοντας ονομαστικά και σκληρά τον αρχηγό καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι δυνατόν αριστεροί άνθρωποι να μιλάνε για θαύματα – βέβαια το ότι τόσο καιρό πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αριστερός, είναι δικό του πρόβλημα…

@ Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι τρεις. Ο Πολάκης γενικώς κάνει δουλειά το τελευταίο διάστημα και διάφοροι «Ταλιμπάν» πέριξ της Κουμουνδούρου, έχουν αρχίσει να ζορίζονται. Και αυτό διότι ενώ οι «Ταλιμπάν» του «πολακισμού» είχαν κάνει...
εσωκομματική μεταγραφή και είχαν γίνει «Ταλιμπάν» του «κασσελακισμού», πλέον πιέζονται πολύ, καθώς ο Παύλος Πολάκης κάνει ό,τι μπορεί για να τους πείσει ότι ο αρχηγός τους θεωρεί αναλώσιμους.

@Το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή ακριβώς έχουμε εκλογές και θεωρητικά όλοι θα δίνουν την ίδια μάχη ως τις 9 Ιουνίου, θα είναι ασαφές και για την πλευρά Πολάκη αλλά και για την πλευρά Κασσελάκη ποιοι είναι πιστοί σε ποιον. Θα το μάθουν αμφότεροι μετά τη ρήξη – δηλαδή θα οδηγηθούν σε κόντρα μετά τις Ευρωεκλογές χωρίς να έχει ο καθένας μετρήσει τις δυνάμεις του, με όποιο ρίσκο περιλαμβάνει αυτό. Βεβαίως, αν δεν είχε ρίσκο, δεν θα ήταν πολιτική, θα ήταν ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου.

@ Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του επιτελείου του Ανδρέα Λοβέρδου ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, στις οποίες ο πρώην υπουργός θα συμμετέχει με το κόμμα «Δημοκράτες». 
Διακηρυγμένος στόχος του Ανδρέα Λοβέρδου είναι οι «Δημοκράτες» να κατακτήσουν το πολυπόθητο 3% και να είναι το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα.
Για τον λόγο αυτό το κόμμα οργανώνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Δημοκράτες άνοιξαν  και εγκαινίασαν πριν το Πάσχα εκλογικό κέντρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της Τσιµισκή και εκεί στεγαζόταν η δηµοτική παράταξη του Σπύρου Πέγκα, που δεν τα πήγε καθόλου άσχηµα στις δηµοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

@ Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν επιτρέπει την καταβολή υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα οι μελλοντικές συντάξεις τους να μετατραπούν σε επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα, από τους 1.189.882 μη μισθωτούς ασφαλισμένους (επαγγελματίες και αγρότες) οι 1.057.743 έμειναν και το 2024 στο χαμηλότερο ασφάλιστρο της 1ης κατηγορίας (δηλαδή οι 9 στους 10). Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο μέσος των εισφορών τους και άρα η ανταποδοτική σύνταξη. Έτσι, αν κάποιος πληρώνει την 1η ασφαλιστική κατηγορία μέχρι να βγει στη σύνταξη και μετά από 30 χρόνια δουλειάς θα λάβει περίπου 650 ευρώ, ενώ για 40 χρόνια 900 ευρώ σε σημερινές τιμές. Αντιθέτως, ένας με τα ίδια χρόνια που πληρώνει τις εισφορές της 6ης κατηγορίας, θα λάβει σχεδόν τα διπλάσια μετά από 35 και 40 έτη εργασίας. 

@ Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για την εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net καθώς ο βασικός μέτοχος Ιωάννης Μίχος και η Εθνική Τράπεζα ως στρατηγικός εταίρος (κατέχει το 15%), θέτουν ως στόχο την απόκτηση του συνόλου των δικαιωμάτων μειοψηφίας της εταιρείας, με στόχο τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

@ Αυξάνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών έργων, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς κατασκευάζει και νέο σταθμό, ισχύος 80 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία. Η θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαϊδα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής ισχύος 800 Μεγαβάτ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔEΗ Πτολεμαΐδα», ισχύος 550 Mεγαβάτ. Με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η εταιρεία θα φτάσει να έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ κοντά στα 2.300 Μεγαβάτ.

@ Μια νέα ψηφιακή εμπειρία φέρνουν στους πελάτες τους τα καταστήματα COSMOTE, με την εταιρεία να συνεχίζει δυναμικά το στρατηγικό της πλάνο για διαρκή αναβάθμιση του εμπορικού της δικτύου. Συνολικά 30 καταστήματα COSMOTE έχουν ανακαινιστεί πλήρως σε όλη την Ελλάδα την τελευταία διετία, εκ των οποίων τα δώδεκα το 2023 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία και Πιερία. Με μοντέρνα αισθητική, ολοκληρωμένες υπηρεσίες, γρήγορη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, αλλά και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα καταστήματα COSMOTE οδηγούν τις εξελίξεις στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τον Παπανδρέου θυμήθηκε ο Κασσελάκης - Πήγε στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμ...

Κασσελάκης: Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη ισότιμα

«Εάν στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό, να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοντύνει επιτέλους την αλαζονεία του 41%, εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά τ...

Φόρτωση άρθρων...