Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

CNN: Πώς ο πόλεμος στη Γάζα επηρεάζει το μέλλον του Μπάιντεν ενόψει Eκλογών

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να είναι αντιμέτωπος πλέον και με τη κομματική του βάση, για τη στάση του στον πόλεμο στη Γάζα και αυτό φέρνει μια κομματική διαίρεση που αφορά στη διαχρονική στήριξη των Δημοκρατικών στο Ισραήλ, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Το CNN αναφέρει ότι πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η συμπάθεια του εκλογικού ακροατηρίου των Δημοκρατικών έχει μετατοπιστεί από το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους περίπου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αφορμή ήταν κυρίως οι κυβερνήσεις των Ισραηλινών, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μην τυγχάνει αποδοχής των Αμερικανών. 

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» των Ρεπουμπλικάνων έχει κερδίσει περισσότερες συμπάθειες η Κυβέρνηση Νετανιάχου, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό αναδεικνύει και δημοσκόπηση του Οργανισμού Gallup, η οποία αναδεικνύει και ένα «διευρυνόμενο κομματικό χάσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN, σημειώνοντας πως ακόμα και όταν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή ο Νετανιάχου, η διακομματική συναίνεση στο Ισραήλ, που αποτελούσε μια σχεδόν αδιαμφισβήτητη θέση στην πολιτική των ΗΠΑ, «έχει πληγεί».

Αλλάζουν οι σχέσεις Ισραήλ και Αμερικανών Δημοκρατών

Η ανάλυση σημειώνει επίσης πως αν και «η συντριπτική πλειονότητα των Δημοκρατικών αξιωματούχων δεν επιδιώκει μία ουσιαστική ρήξη με το Ισραήλ, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος Δημοκρατικός πρόεδρος που ευθυγραμμίζεται τόσο ανεπιφύλακτα με το Ισραήλ». Ακόμη και ο ίδιος ωστόσο, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του με την εισβολή στη Ράφα. 

«Την Τρίτη μάλιστα, ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει μια ομιλία για τον αντισημιτισμό σε εκδήλωση που χρηματοδοτείται από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Σε ό,τι αφορά τους επικριτές του στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, η οποία πρόκειται να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο για το εάν το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εάν συνεργάζεται με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθεια.

Το κλίμα μεταξύ Δημοκρατών και Ισραηλινών έχει αντιστραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, ο Μπιλ Κλίντον πρώτος και στη συνέχεια ο Ομπάμα, έχουν εκφράσει ανοιχτά διαφωνίες με την πολιτική του Ισραήλ, κάτι που έκαναν παλαιότερα οι Ρεπουμπλικάνοι, κάτι το οποίο άλλαξε με τους Τζορτζ Μπους και Ντόναλντ Τραμπ. Οπως αναφέρει το CNN, πολλοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την αντιστροφή των ρόλων με κορυφαίο την εκστρατεία του Μπους κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Ακόμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να έπαιξε επίσης τεράστιο προσωπικό ρόλο στη μη αποδοχή εντός του στρατοπέδου των Δημοκρατικών, καθώς έχει ακολουθήσει σταθερά συντηρητικές πολιτικές στο Ισραήλ (όπως η προσπάθειά του να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο), ενώ απέρριψε τις πιέσεις των Δημοκρατικών προέδρων να διαπραγματευτεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. 
Παράλληλα, έχει ευθυγραμμιστεί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόσο απροκάλυπτα όσο κανένας άλλος ξένος ηγέτης. 

Ο Νετανιάχου το 2015 εκφώνησε μια ομιλία στο Κογκρέσο με την οποία αντιτάχθηκε στη συμφωνία για το πυρηνικά του Ιράν μετά από πρόσκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, ενώ υιοθέτησε τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών επικρίνοντας τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για αντισημιτισμό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι - Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του

Ο Εμπραχίμ Ραΐση, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί...

PIN: Μήπως και οι δικοί σας αριθμοί βρίσκονται ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους και αδύναμους;

Αποκαλύφθηκε η λίστα με τους πιο συνηθισμένους αριθμούς PIN και ευχόμαστε να μην είναι ο δικός σας μέσα σε αυτήν. Βέβαια εάν το PIN σας είναι 1234 τότε δεν υπάρχει σωτηρία! Σύμφ...

Γεωργία: Ένταση με διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο μετά το βέτο της Προέδρου στο νόμο περί «ξένης επιρροής»

Στην Τυφλίδα διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα και βάζουν φωτιά στην σημαία της Ρωσίας, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Γεωργία με αφορμή τον αποκαλούμενο «ρωσικό νόμο». Χιλι...

Φόρτωση άρθρων...