Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Βαλτική: Παρεμβολές «made in Russia» έπληξαν GPS εκατοντάδων αεροσκαφών

Πλανήτης

Κάτι περίεργο παρατήρησαν οι πιλότοι σε περισσότερα από 1.600 αεροσκάφη που διέσχιζαν τον ουρανό της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, τα αεροπλάνα επλήγησαν από μυστηριώδεις παρεμβολές, οι οποίες ενδέχεται να προέρχονταν από τη Ρωσία.

Αυτά τα αεροπλάνα που πετούσαν κυρίως πάνω και γύρω από τη Βαλτική, αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στα συστήματα GPS λόγω των παρεμβολών που ξεκίνησαν την Κυριακή και συνεχίστηκαν μέχρι και χθες.

Τα 1.614 αεροπλάνα, ως επί το πλείστον πολιτικά, ανέφεραν τέτοιου είδους προβλήματα.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι οι περισσότερες παρεμβολές εντοπίστηκαν εντός του εναέριου χώρου της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Το περίεργο είναι ότι οι παρεμβολές αυτές έκαναν... μία εξαίρεση, δεν έπληξαν τη συμμαχική χώρα της Ρωσίας, Λευκορωσία ή τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Στα αεροπλάνα που δέχθηκαν παρεμβολές, μπλόκαραν τα συστήματα GPS, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους πιλότους. Μπορεί δηλαδή να τους πείσει ότι βρίσκονται σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη που βρίσκονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», η αύξηση των παρεμβολών μπορεί να οφείλεται στoν ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου το καθεστώς Πούτιν πιστεύεται ότι διαθέτει αξιόλογα μέσα για ηλεκτρονικό πόλεμο.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού για παρεμβολές σε Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (GNSS) συμπεριλαμβανομένων παρεμβολών και πλαστογράφησης, σε διάφορες αποστάσεις, διάρκεια και ένταση», δήλωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, Μάρτιν Χαρέμ, διατείνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί άκρως απόρρητα ηλεκτρονικά συστήματα για να παρεμποδίζει τα σήματα GPS σε αεροπλάνα και πλοία κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συντριβή τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...