Η Σαουδική Αραβία «κολυμπά» στο πετρέλαιο, παράγοντας εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αδιαφορεί για τις «πράσινες» τεχνολογίες που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.

Υψηλά στην ατζέντα της χώρας βρίσκεται και η ηλεκτροκίνηση, όπως μαρτυρά η πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών του Ριάντ να παραγγείλει τουλάχιστον 50.000 μηδενικών ρύπων αυτοκίνητα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Lucid συμφωνώντας, παράλληλα, σε μια option για την αγορά ισάριθμων αυτοκινήτων σε χρονικό εύρος μιας δεκαετίας.

Τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν θα παράγονται στο υπάρχον εργοστάσιο της Lucid στην Αριζόνα των ΗΠΑ, αλλά και στην παραγωγική μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία στη Σαουδική Αραβία και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026. Μην ξεχνάμε ότι το μεγάλο κρατικό fund της χώρας, το Public Investment Fund (PIF), κατέχει το 61% της Lucid. 

Οι παραδόσεις θα γίνουν τμηματικά, με αφετηρία το 2023, όπου θα φτάσουν στη χώρα 1.000 έως και 2.000 οχήματα ετησίως. Από τα μέσα, ωστόσο, της δεκαετίας, ο αριθμός των οχημάτων που θα παραδίδονται ανά έτος θα είναι μεταξύ 4.000 και 7.000.

Η παραγγελία θα αφορά το πανίσχυρο φουτουριστικό σεντάν της αυτοκινητοβιομηχανίας, Lucid Air, το οποίο λογίζεται ως το αντίπαλο δέος του Tesla Model S. Κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής απόδοσης άνω των 1.000 ίππων που του επιτρέπουν να ολοκληρώνει το σπριντ 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δλ., ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 650 χλμ.

Επιπροσθέτως, επί αραβικού εδάφους θα φτάσουν και άλλα μοντέλα που ετοιμάζει η Lucid, δίχως, ωστόσο, να έχει διαρρεύσει το ποια θα είναι αυτά.

Το deal της Σαουδικής Αραβίας με την Lucid αποτελεί μέρος του μεγαλεπήβολου στρατηγικού σχεδίου “Vision 2030” που αφορά την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα, διαφοροποίηση της οικονομίας και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.

Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της χώρας είναι τουλάχιστον το 30% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα Ριάντ να είναι ηλεκτρικά, μέχρι το 2030.