Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Οι Δανειστές μπλοκάρουν το "ακατάσχετο" του λογαριασμού στις Επιχειρήσεις: Ποιες οφειλές αφορά

Οικονομία

«Κολλημένη» στην εξονυχιστική εξέταση των δανειστών είναι η διάταξη για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.

Η διάταξη είναι, ήδη, έτοιμη, καθώς την έχει προετοιμάσει το επιτελείό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Σε αυτήν προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό θα ήταν και το δέλεαρ για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συνδέσουν τα μηχανάκια POS και τις εισπράξεις τους με έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μπορούν να μπαίνουν μετρητά αλλά δεν θα μπορούν να βγαίνουν.

Από τον λογαριασμό αυτό οι επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές ενώ εξετάζεται πως μπορεί αυτόματα να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και ο ΦΠΑ.

Παράλληλα το σχέδιο Αλεξιάδη, προέβλεπε ότι στον ειδικό αυτό λογαριασμό δεν θα γίνονταν κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος. Θα ήταν σαν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να τραβούσαν μια διαχωριστική γραμμή αναφορικά με τις παλαιές οφειλές (ας μην ξεχνάμε ότι ξεπερνούν αθροιστικά τα 100 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αλλά θα εισέπρατταν στην ώρα τους τις νέες οφειλές από ΦΠΑ και εισφορές.

Όμως οι δανειστές χαρακτηρίζουν αυτήν την ρύθμιση ως «χαριστική» και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διαπραγμάτευση τώρα εστιάζεται στην καθιέρωση ενός ορίου προστασίας του ακατάσχετου λογαριασμού. Δεν θα προστατεύεται δηλαδή στο σύνολό του, αλλά σε ένα ποσοστό π.χ 60% ή 80%.

Η διάταξη που προωθούνταν είχε τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Μετά το κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης το οποίο μάλιστα έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εκτεθειμένες ανά πάσα χρονική στιγμή σε κατασχέσεις.

Η παροχή προστασίας για τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές – π.χ έως τον Ιούλιο- αποτελεί ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης προς τις νέες τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανείσπρακτα ( από τα 100 δις ευρώ είναι ζήτημα αν κρίνονται εισπράξιμα τα 20 δις ευρώ) και παρ' ότι προφανώς δεν μπορούν να διαγραφούν, κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και τουλάχιστον να διαχωριστούν αυτά τα οποία οφείλονται από πεθαμένους .

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: «Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος»

Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια...

ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

Το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεκίνησε τον Ιούνιο και αποτελεί την πρώτη δράση της ΔΥΠΑ ...

Φόρτωση άρθρων...