Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά πιο πλουσίων χωρών του κόσμου (G7) και στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Η συνάντηση των G7 θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας. Την αποκάλυψη έκανε υψηλόβαθμος αξιωματουχος του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις θέσεις των ΗΠΑ επί των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο.
Στην κλειστή αυτή ενημέρωση, σύμφωνα με το Liberal.gr, ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να επανέλθει η χώρα μας στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς, πριν κάνει γνωστές τις δικές της θέσεις, οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν και να ανακοινωθούν σύντομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει λύση στο πρόβλημα τού ελληνικού χρέους, οπότε στο θέμα αυτό είναι υποστηρικτική στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι σημαντικό ότι ο αξιωματούχος γνώριζε το ελληνικό ζήτημα.
Σε σχετική ερώτηση για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα την θέση της για το ελληνικό ζήτημα και για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ και αν θα υπάρξει τελικά εμπλοκή του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε:
«O υπουργός (Μνιούτσιν) έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. Νομίζω ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια πρόοδο στο κομμάτι των πολιτικών με την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο. Όπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, «δεν έχει κλείσει για μετά το 2018 το θέμα των πλεονασμάτων». Μας υπογράμμισαν ότι «ότι ακούγεται αφορά και εκφράζει επιθυμίες και απόψεις των υπολοίπων δανειστών». Οι πηγές εκτός Ταμείου μας είπαν ότι «αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα καταλήξει». Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα τίποτα, τόνισαν οι πηγές.