Καταπέλτης είναι η Κοµισιόν όσον αφορά την επιστολή του Γκίντερ Έτινγκερ για το ψηφιακό φάσμα, στα μέσα Ιουνίου, τη σημασία της οποίας υποβάθμιζε η κυβέρνηση, με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι η επίμαχη επιστολή είναι το πρώτο βήμα για την παραπομπή της Ελλάδας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο δεν δόθηκαν από την Αθήνα ικανοποιητικές απαντήσεις στον επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία, αλλά επιπλέον το φάσμα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών, θέματα που θίγονταν στην Επιστολή, "είναι ένα μόνο θέµα από τα πολλά που εξετάζονται για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο".

Ειδικότερα, από τις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η Επιτροπή δεν έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση ικανοποιητικές απαντήσεις στην – προδικαστική - επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ στο πλαίσιο έρευνας της Κοµισιόν για το θέµα της "απόσυρσης φάσµατος" από το εύρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων που προηγουμένως είχαν αποδοθεί προς εκμετάλλευση στην DIGEA, ούτε και σε σχέση µε τα ερωτώντα που ο Επίτροπος έθεσε για την ανεξαρτησία των ρυθµιστικών αρχών στην χώρα.

Πηγή της Κοµισιόν, έπειτα από δηµόσια ερώτηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι "δεν λάβαµε ικανοποιητικές απαντήσεις σε ό,τι ρωτήσαµε τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Κοµισιόν - οι αρχές δεν έστειλαν όλες τις απαντήσεις σε ό,τι είχαµε ρωτήσει".

Η ίδια - επίσημη - πηγή της Κομισιόν τόνισε ότι, μοιραία, η επιστολή ήταν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ελέγχου και παραπομπής της χώρας για παράβαση του κοινοτικού δικαίου και όχι, όπως διευκρίνισε, απλά μια επιστολή και σημείωσε ότι το επόμενο στάδιο πριν από την παραπομπή είναι η αποστολή του εγγράφου της λεγόμενης "αιτιολογημένης γνώμης”.

Σημείωσε δε ότι η απόσυρση φάσματος και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών - ΕΣΡ και επιτροπή τηλεπικοινωνιών, είναι ένα μόνο θέµα από τα πολλά που η Κοµισιόν εξετάζει στην Ελλάδα σε σχέση µε το τηλεοπτικό τοπίο.