Ηχηρό χαστούκι δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε ως αντισυνταγματικές και παράνομες τις αναγκαστικές παραιτήσεις, μέσω Facebook, των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έγιναν τον περασμένο Μαίο.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, τέως υφυπουργού Υγείας και βουλευτή Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τέως αντιπρόεδρου και δικηγόρου Ιωάννη Γιαννάκη και του τέως μέλους του, οικονομολόγου Δημητρίου Μπίτα.
Ο κ. Πολάκης, όπως είχαν καταγγείλει τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παύθηκαν, προκειμένου να διορίσει 500 γιατρούς και νοσηλευτές της δικής του επιλογής, παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνταγματικότητας και νομιμότητας.
Να σημειωθεί ότι, από τα εννέα μέλη του ΔΣ, ο κ. Πολάκης αντικατέστησε τα έξι, ενώ διατήρησε τρία, μεταξύ των οποίων και η σύντροφος του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Ευσταθία Πανοτοπούλου, μοριακή βιολόγος.
Οι κ.κ. Γιαννόπουλος, Γιαννάκης και Μπίτας υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησής τους να υιοθετήσουν τις προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Όπως περιέγραφαν στις προσφυγές τους, το βράδυ της 27ης Απριλίου, στην προσωπική σελίδα στο Facebook του κ. Πολάκη, αναρτήθηκε έγγραφο, το οποίο υπέγραφε ο ίδιος και ο κ. Ξανθός και με το οποίο ζητούσαν την παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το έγγραφο αυτό στη συνέχεια αναρτήθηκε ως Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.
Τα μέλη του ΔΣ αρνήθηκαν να παραιτηθούν και ο κ. Πολάκης την επόμενη μέρα ανάρτησε, και πάλι στο Facebook, την απόφαση παύσης τους. Στη συνέχεια την ανάρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου ως Δελτίο Τύπου.
Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών» αρμόδια επιτροπή αξιολόγηση και το ΔΣ του Κέντρου.
Σε άλλο σημείο, οι τρεις ανέφεραν ότι αβίαστα προκύπτει ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, λειτουργώντας άκρως εκδικητικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».
Τώρα, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών , κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κάτι που οι τρεις αρνούνται).
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις