Εβδομήντα πέντε ημέρες συμπληρώνονται αύριο, 9 Μαΐου, από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και όλος ο κόσμος αναμένει την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τον εορτασμό για την «Ημέρα της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945.
Οι δυνάμεις του Πούτιν απέχουν πολύ από τον θρίαμβο στον πόλεμο κι οι επιλογές του κρύβουν παγίδες μετά την αποτυχία της κατάληψης του Κιέβου, τον αναπροσανανατολισμό των επιχειρήσεων την ανατολική και νότια Ουκρανία, τους στρατιώτες του κοντά στα όρια της εξάντλησης και τις κυρώσεις εις βάρος της χώρας του να κλιμακώνονται.
Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, οι ηρωικές πράξεις του Κόκκινου Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιορτάζονται με μεγάλες παρελάσεις και γιορτές σε όλη τη χώρα καθώς η επέτειος αυτή φέρνει δάκρυα στα μάτια των Ρώσων που έχασαν εκατομμύρια συνανθρώπους τους στον πόλεμο.
Γνώστες της Ρωσίας εκτιμούν ότι ο Πούτιν, μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην σημαιοστολισμένη Κόκκινη Πλατεία μπορεί να κηρύξει την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και να προσαρτήσει τα εδάφη στα ανατολικά που κατέκτησε ο ρωσικός στρατός ή να απειλήσει τη Δύση.
Δυτικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Πούτιν ίσως χρησιμοποιήσει την ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης ως εφαλτήριο για κάτι μεγαλύτερο με τις δραματικότερες των επιλογών του να περιλαμβάνουν μια επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία που θα του επέτρεπε να θεσπίσει στρατιωτικό νόμο -όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας την περασμένη εβδομάδα μολονότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε την περασμένη Τετάρτη ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς του Γουάλας.
«Οι προβλέψεις για την 9η Μαΐου είναι απίστευτες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλους τους στρατιώτες και τους εφέδρους της χώρας για τον πόλεμο», σχολίασε ο Ρώσος δημοσιογράφος Maksim Kurnikov στη Bild am Sonntag.
Στην αρχή του πολέμου οι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν ορίσει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία ορόσημο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Καθώς όμως τα στρατιωτικά πλάνα του ρωσικού στρατού δεν υλοποιήθηκαν, ο εχθρός υποτιμήθηκε και οι ρωσικές δυνάμεις υπερεκτιμήθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να έχει κάτι εντυπωσιακό να αφηγηθεί στην ρωσική κοινωνία, η οποία πληρώνει βαρύ τίμημα για τις παρατεταμένες συγκρούσεις και τις οικονομικές κυρώσεις.
«Σε όλους εκείνους που πάντα πίστευαν σε μια νίκη του Πούτιν, μια νέα προπαγανδιστική επίθεση στις 9 Μαΐου θα τους βοηθήσει να αποκλείσουν την πραγματικότητα – τις αυξήσεις των τιμών, την εξαφάνιση των δυτικών εμπορικών σημάτων, τις απαγορεύσεις πτήσεων προς την Ευρώπη, τον οργιώδη πληθωρισμό, την αντικατάσταση των τηλεοπτικών ψυχαγωγικών προγραμμάτων με ατελείωτες προπαγανδιστικές εκπομπές», επισήμανε ο Kurnikov.
Η απειλή των πυρηνικών
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με δημόσιες τοποθετήσεις έχει αναφερθεί στις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας ότι δεν έχει αποδείξεις ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα βρίσκονταν σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: μετά από μια χρήση πυρηνικών όπλων, θα υπάρχουν μόνο χαμένοι σε όλες τις πλευρές», δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.
Το 2014 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να γιορτάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά ο δυτικός κόσμος περιμένει να δει το αφήγημα του Ρώσου ηγέτη και να αναλύσει κάθε λέξη ή νεύμα του για το τι μέλλει συμβεί.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ημέρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για κλιμάκωση του πολέμου και σε άλλες χώρες. Εχθροί και υποστηριχτές του Πούτιν αναμένουν για διαφορετικούς λόγους την έλευση αυτής της σημαντικής στιγμής.
«Αυτές οι προσδοκίες έχουν δημιουργήσει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Αν δεν γίνει αυτό, ο Πούτιν θα χάσει πολιτικά», ανέφερε ο Αμπάς Γκαλιάμοβ, πρώην λογογράφος του Πούτιν.