Δευτέρα
28 Οκτωβρίου 2024

Ρούτε: Απειλή για το ΝΑΤΟ η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Πλανήτης

Στην επιβεβαίωση ότι στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν πλέον αναπτυχθεί στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, την οποία κατέχει εν μέρει η Ουκρανία από τον περασμένο Αύγουστο, προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι ειδικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Κουρσκ» τόνισε ο Μαρκ Ρούτε σε σύντομη ανακοίνωσή του προς τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αυτή η κίνηση αποτελεί «σημαντική κλιμάκωση» της συμμετοχής της Βορείου Κορέας ενώ σηματοδοτεί «επικίνδυνη επέκταση του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία». «Αποτελεί απειλεί όχι μόνο για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» αλλά και για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια και ειρήνη.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα ενημέρωση στους Νατοϊκούς συμμάχους από ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της Νοτίου Κορέας στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρούτε ανέφερε παράλληλα ότι θα συνομιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ-Γιολ, αλλά και τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αποτελούν κομμάτι μιας δύναμης περίπου 25.000 ανδρών που έχει σταλεί με αποστολή να βοηθήσει τη Ρωσία να ανακαταλάβει τη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, την οποία κατέχει εν μέρει η Ουκρανία από τον περασμένο Αύγουστο. Το στρατιωτικό αυτό απόσπασμα αποτελεί την πρώτη δύναμη ξένων, που αναπτύσσεται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από την εισβολή του 2022.

Έως σήμερα, η Μόσχα είχε μεν λάβει στήριξη από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, η οποία είχε όμως τη μορφή κυρίως οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ η Πιονγιάνγκ έχει μάλιστα στείλει στη Ρωσία βλήματα πυροβολικού και άλλα όπλα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιλάνο: Έρευνα της εισαγγελίας για σπείρα που εκμεταλλευόταν χιλιάδες προσωπικά δεδομένα

Η εισαγγελία του Μιλάνου πραγματοποεί έρευνα, με αντικείμενο την παράνομη πρόσβαση σε χιλιάδες προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία περιέχονται σε τράπεζες δεδομένων. Ο εισ...

Νετανιάχου: Προβλέπω στην επίτευξη ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες, όταν τελειώσει ο πόλεμος

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην ομιλία του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου συνεδρίασης της Κνεσέτ τη Δευτέρα (28/10) ότι προσβλέπει σε συμφ...

Φόρτωση άρθρων...