Βολές κατά όλων εκείνων που σγτρέφονται αναντίων του και τον κατηγορούν κατηγορούν για μυστική διπλωματία και παραβίαση των εθνικών κόκκινων γραμμών εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η ιστορία θα γράψει ποιος ήταν ο αληθινός πατριώτης. Δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί. Είναι εκείνος που θα καθυποτάξει το εγώ του στο πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Γιατί εθνικό είναι το αληθές». Με αυτή τη φράση ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε σαφές μήνυμα προς πρώην Υπουργούς Εξωτερικών αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ασκούν δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε στην ομιλία του πως «η εθνική πολιτική δεν προσφέρεται για λαϊκισμό. Επίσης δεν προσφέρεται για ακινησία. Την ειρήνη και την ασφάλεια δεν την προάγει η δογματική ακινησία, την προάγει η ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος αρχών».
Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, επεσήμανε πως οι παραβιάσεις έχουν μηδενιστεί, προσθέτοντας ότι το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, «είχαμε περισσότερες από 6χιλιάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και περισσότερα από 3χιλιάδες τουρκικά αεροσκάφη πάνω από την Επικράτεια».
Αναφερόμενος στις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης ο Υπ. Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται και ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Το ένα και μόνο θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά και θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, αποτελεί η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε, δυστυχώς, σήμερα εκεί. Διότι η θέση της Τουρκίας είναι ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλα θέματα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει η συζήτηση, μόνο αν η Τουρκία προσχώρηση στη βασική θέση - που είναι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο- ότι πρόκειται για μια και μόνη διαφορά».
Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης δε άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για την στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία «η πτώση του ολοκληρωτισμού καθεστώτος Άσαντ ήταν κάτι αναγκαίο». «Διατυπώνουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τους θρησκευτικούς πληθυσμούς, τα θρησκευτικά μνημεία και κυρίως εκφράζουμε επιφυλάξεις για τη νέα κυβέρνηση που οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. δεν πρόκειται να αποστούμε από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις για την ανθρωπιστική προστασία. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχουμε μια διαφθορά σε αυτό. Εγώ θα επιμείνω. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται και να επεξεργάζεται αιτήσεις. Δεν θεωρώ ότι είναι δυνατό τη στιγμή που παραμένει ρευστή η κατάσταση να έχουμε μια συνολική τοποθέτηση».
Τέλος απάντησε στην έντονη κριτική για διάλογο πίσω από κλειστές πόρτες λέγοντας ότι «Ο,τιδήποτε συμβεί θα είναι το προιόν της διαβούλευσης στο αντιπροσωπευτικό σώμα. Καμία συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Να σταματήσει η υποκρισία».