Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας και αυτή τη φορά ο στόχος δεν θα είναι η «Γαλάζια πατρίδα» που εμμένει τόσο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος αλλά το προσφυγικό.

Μετά το κακοστημένο σόου του στον ΟΗΕ όπου εμφανίστηκε με φωτογραφίες νεκρών παιδιών στα χέρια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήνει επεισόδιο στο πεδίο του προσφυγικού.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα στις χυδαίες αναφορές και τα ψευδή στοιχεία που παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος στον ΟΗΕ για νεκρά παιδιά, ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να εργαλοποιεί το μεταναστευτικό και όπως έδειξε, επί της ουσίας αυτός είναι και ο επόμενος στόχος του.

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ προανήγγειλε το πεδίο ενός πιθανού ατυχήματος, που δεν είναι άλλο από τον Έβρο και το Αιγαίο, όπου δίνονται οι μάχες του προσφυγικού. Εργαλειοποιώντας για μία ακόμα φορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό και αξιοποιώντας την επιλογή της Αθήνας να γίνει ένας από τους φράχτες της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο χθες, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,  περίπου 1.500 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Έβρο και επέστρεψαν πίσω όταν διαπίστωσαν την ισχυρή παρουσία μέτρων αποτροπής.

«Θέλω να είναι ξεκάθαρο, ότι οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας είναι προφανές ότι υπάρχει, σε πλείστες όσες περιπτώσεις τους φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Δεν το λες ούτε αυθόρμητο, ούτε ανοργάνωτο αυτό»,  τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η «απειλή» επί του παρόντος δεν έχει πάρει τη μορφή που είχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό», σημείωσε.

Αύριο η «αντεπίθεση» Μητσοτάκη

Απαντήσεις με στοιχεία. Αυτή θα είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή στον ΟΗΕ, όπως έγραψε το newpost σε μία ομιλία η οποία όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές θα είναι θεσμική, αλλά στον τόνο που απαιτεί το κλίμα που δημιούργησε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

Η Αθήνα άλλωστε εξαρχής σχεδίαζε μία ομιλία η οποία θα εστίαζε στον αναθεωρητισμό, την προκλητικότητα και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, με αποδείξεις. Και ιδιαίτερες αναφορές στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο η επιλογή του Τούρκου προέδρου να επιχειρήσει να βάλει την Ελλάδα στο κάδρο των αυταρχικών κρατών, αναθεώρησε τα σχέδια.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί και στην περίπτωση των 38 μεταναστών στην τουρκική νησίδα του Έβρου που ΜΚΟ διεθνοποίησε το θέμα κατηγορώντας την Ελλάδα και ζήτησε τελικά συγγνώμη διότι έκανε λάθος. Το τετράχρονο παιδί για το οποίο έγινε τόσος λόγος ότι εγκαταλείφθηκε να πεθάνει, τελικά ζει. Η δυσφήμιση όμως είχε γίνει σε βάρος της χώρας.

Κόκκινος συναγερμός για το «Καραβάνι του Φωτός»

Σε επιφυλακή βρίσκονται Στρατός και Αστυνομία στον Εβρο προκειμένου να αποκρούσουν μια νέα υβριδική απειλή από την Τουρκία, δηλαδή ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι δεν αποκλείεται – όπως έγινε και το 2020 – να φτάσουν στα σύνορα με την προτροπή και συνδρομή των τουρκικών Αρχών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για ακόμη ένα παιχνίδι εντυπώσεων κι έναν νέο εκβιασμό της Τουρκίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, η απειλή προβάλλεται έντονα από την πλευρά της Αγκυρας. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής «Μιλιέτ», η οποία σε άρθρο με τίτλο «Το “Καραβάνι του Φωτός” στον δρόμο για την Ευρώπη» αναφέρει ότι πρόσφυγες από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αδριανούπολης και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Εβρο είτε από το Αιγαίο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η επαγρύπνηση και ο συναγερμός στις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ. δυναμώνουν στην ακριτική ζώνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες βρέθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή του Εβρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και βέβαια έστειλαν και οι δύο ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στην Αλεξανδρούπολη ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό Βουλγαρίας Ιβάν Ντεμερτζίεφ βρέθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ συζητήθηκε εκτενώς η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Μάλιστα, οι δύο υπουργοί πήγαν στο χωριό Πόρος, όπου έκαναν επιτόπια αυτοψία των συνόρων της περιοχής. «Ελλάδα και Βουλγαρία αντιμετωπίζουμε μια πολύ σημαντική κοινή πρόκληση: το πολύ μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταλογίζοντας στην Αγκυρα ότι έχει προχωρήσει ξανά το τελευταίο διάστημα σε «μια οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, παράνομων μεταναστών, η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία».