Σαββάτο
23 Νοεμβρίου 2024

Εντυπωσιακή αύξηση του χρόνου επιβίωσης ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα

Ευ ζην

Πέρα από τις ήδη γνωστές βλαβερές συνέπειες του χρόνιου στρες στην υγεία μας, τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι συνδέεται και με το μελάνωμα! Οι αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες έχουν αξιολογηθεί επιδημιολογικά και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης MD, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, πλαστικός χειρουργός – ογκολογική πλαστική χειρουργική και αποκατάσταση, ο Δρ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός MD, καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου MD, παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων, και ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος MD, ογκολόγος – παθολόγος, διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan», καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας.

Η συνέντευξη τύπου έγινε με αφορμή το Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) για το κοινό, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα, μετρό Ευαγγελισμού).

«Ο ήλιος, με τη θαλπωρή που προσφέρει η υπεριώδης ακτίνα UVA, δημιουργεί στον άνθρωπο ένα αίσθημα ευεξίας, που σχετίζεται με την υπερβολική τάση του, ιδιαίτερα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, να εκτίθεται χωρίς μέτρο στην ηλιακή ακτινοβολία, στη θάλασσα ή και στο βουνό» επεσήμανε η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου MD, παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων.

«Έχει αποδειχθεί, όμως, επιστημονικά, ότι αυτή η περιοδική, απότομη και αλόγιστη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών δερματικού καρκίνου. Επιπλέον, ερευνητικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συσχετίσει το χρόνιο και παρατεταμένο στρες, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τη γένεση του μελανώματος ή και άλλων καρκίνων, αλλά και με την προαγωγή της επέκτασης του κακοήθους όγκου στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή μεταστάσεων. Τόσο η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και το στρες, πυροδοτούν με τρόπο αθροιστικό μέσα στα χρόνια τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων του δέρματος, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος».

Όλα αυτά, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν την απαγόρευση των ενηλίκων στα παιδιά τους να παίζουν στην ύπαιθρο, αφού τα ευεργετήματα που προσφέρει η έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με τη χαρά του παιγνιδιού και το γέλιο, τους εξασφαλίζουν υγεία στην ενήλικη ζωή τους.

«Είναι βέβαιο ότι η υιοθέτηση από την ελληνική οικογένεια ενός σωστού τρόπου έκθεσης στον ήλιο, ενάντια στις ισχύουσες σήμερα λανθασμένες συνήθειες του μέσου Έλληνα, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και άκρως απαραίτητη. Οι γονείς, ιδιαίτερα μικρών παιδιών και εφήβων, οφείλουν να δώσουν το σωστό παράδειγμα. Να φροντίσουν για την προστασία του νεανικού δέρματος και την εμφύσηση χαρούμενης και αισιόδοξης προσέγγισης της καθημερινότητας, προάγοντας την υγεία τους, που αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό τους, συγκρινόμενο με την οικονομική και επαγγελματική τους αποκατάσταση» κατέληξε η κα Φραγκιά.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός MD, καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», υπογράμμισε τη σημασία της αυτοεξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης: «Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ενημέρωσης, που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος στις 10 και 11 Ιουνίου 2016, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην προσπάθεια αυτή και να επισημάνουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω στο μελάνωμα. Η έγκαιρη διάγνωση, που στηρίζεται στην απλή αναγνώριση και στην αφαίρεση μίας ύποπτης δερματικής βλάβης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Η αυτο-εξέταση του δέρματος και η τακτική εξέταση των σπίλων από δερματολόγο μπορούν να προλάβουν το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια, αποτρέποντας την εξέλιξή του, σε μία δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση».

Η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα και η σωστή αντιηλιακή προστασία θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, ανεξάρτητα από τύπο δέρματος, ηλικία ή φύλο. Στις προληπτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η αποφυγή έκθεσης στις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.
«Το μελάνωμα είναι μία κακοήθεια που μπορεί να προληφθεί! Στόχος της εκδήλωσης είναι να πληροφορήσουμε το κοινό για τις διαστάσεις του προβλήματος, την έγκαιρη αναγνώρισή του και τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να προστατευθεί από το μελάνωμα» είπε ο κ. Στρατηγός.

Ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης MD, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, πλαστικός χειρουργός – ογκολογική πλαστική χειρουργική και αποκατάσταση, αναφέρθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, εξηγώντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος είναι η σωστή αντιμετώπισή του.

«Η αφαίρεση και ιστολογική εξέταση ενός ύποπτου μελαγχρωματικού σπίλου που διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η αύξηση του μεγέθους, η αλλαγή χρώματος, το ανώμαλο σχήμα και η εξέλκωση, αποτελεί το πρώτο σωστό βήμα για πιστοποίηση του μελανώματος. Η αφαίρεση του ύποπτου σπίλου διενεργείται με τοπική αναισθησία και ακολουθεί άμεση συρραφή του τραύματος. Ακολούθως, το παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Εάν η ιστολογική εξέταση δείξει ότι πρόκειται για μελάνωμα, ακολουθεί με γενική αναισθησία η συμπληρωματική εκτομή του μελανώματος και σε απόσταση 2-3 εκ., ανάλογα με τη θέση και το βάθος, και στη συνέχεια πλαστική αποκατάσταση με δερματικό μόσχευμα ή δερματικό κρημνό.

Ακολουθεί η διερεύνηση του Λεμφαδένα Φρουρού, δηλαδή του λεμφαδένα στον οποίο παροχετεύεται καταρχάς η λέμφος από την περιοχή του μελανώματος» ανέλυσε βήμα – βήμα τη διαδικασία ο κ. Κόκκαλης.

Την τελευταία πενταετία, όμως, παρατηρούνται εντυπωσιακές εξελίξεις και στην θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. Επτά νέες εγκρίσεις φαρμάκων ή συνδυασμών έχουν γίνει στις ΗΠΑ (FDA) και στην Ευρώπη (EMA), σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος MD, ογκολόγος – παθολόγος, διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan», καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας.

«Η πρόοδος οφείλεται στην εισαγωγή στη θεραπεία του μελανώματος νέων φαρμάκων, που έχουν σχέση αφ' ενός με την ανοσοθεραπεία, αφ' ετέρου με τις στοχευμένες θεραπείες κατά συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Με αυτές τις θεραπείες έχουμε πετύχει μακρές επιβιώσεις που διαρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 34% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, αν και προθεραπευμένο, επιβιώνει περισσότερο από 5 χρόνια με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα. Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από πέντε, μόλις, χρόνια η επιβίωση ήταν μόλις 6 μήνες. Η έρευνα συνεχίζεται πυρετωδώς και δοκιμάζονται συνδυασμοί ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών, ώστε στο άμεσο μέλλον να θεωρούμε ότι ένα ποσοστό ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα μπορεί να ιαθεί» κατέληξε ο κ. Μπαφαλούκος.

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, από τις 09.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, διακεκριμένοι επιστήμονες θα εξηγήσουν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Επιπλέον, δερματολόγοι της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ. θα «εκπαιδεύουν» τους ενδιαφερόμενους για το σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κ.λπ.) χρήζουν προσοχής.

Επίσης, το Σάββατο διοργανώνεται για τα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών και άνω, κουκλοθέατρο και παιχνίδια με θέμα «Κανόνες Ηλιοπροστασίας», το πρωί 11.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-20.00 (Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210 7218366 & 210 7216876).

Το Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) υποστηρίζουν οι εταιρίες: BRISTOL-MYERS SQUIBB, NOVARTIS, ROCHE, FREZYDERM.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μελάνωμα μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, στην ιστοσελίδα www.elemmel.gr ή στο τηλέφωνο 210 4807042.

Φωτογραφία: Από αριστέρα, Δρ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης, Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος και η συντονίστρια δημοσιογράφος κα Βίκυ Καρατζαφέρη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπερι...

Αιματουρία και καρκίνος ουροδόχου κύστης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας το 43% των ατόμων που βλέπουν αίμα στα ούρα τους δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. «Ο βασικός λόγος διερεύνησης ...

Φόρτωση άρθρων...