Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Την Πέμπτη τα σπουδαία στην Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας, γιατί ανησυχούν οι βουλευτές της ΝΔ και πως μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η ασυλία της Ευρωβουλής για τον Κασσελάκη

Παρασκήνιο

Η πρώτη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, δεν έβγαλε και κάποιες σημαντικές πολιτικές ειδήσεις. Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία παράπεμπε σε μια ανούσια κοκορομαχία και σε καμιά περίπτωση δεν έριξε φως ούτε σε ότι έχει να κάνει με την καταγγελία περί κυβερνητικής «μονταζιέρας», ούτε όμως και σε σχέση με τις κραυγές περί απόπειρας «υπονόμευσης» της Κυβέρνησης.
Προφανώς το κερασάκι στην τούρτα θα είναι η Πέμπτη, την ημέρα που θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο πρωθυπουργός η ομιλία του οποίου θα δείξει και το εάν η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, υποκρύπτει και κάτι παραπάνω εκτός από τις συνήθεις αντιπαραθέσεις, πολιτικών, επιχειρηματιών και μηντιαρχών…

@Το κλίμα πάντως δεν είναι καλό ούτε στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, ούτε όμως και εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Αφού παντού διακρίνεται η ανησυχία σχετικά με το εάν, το νέο αντικυβερνητικό μέτωπο προκαλέσει ανεπανόρθωτη πολιτική βλάβη που θα αποτυπωθεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο στις κάλπες των ευρωεκλογών. 

@ Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για το αν εξακολουθεί να είναι μέτοχος και διαχειριστής εταιρειών στο εξωτερικό.
Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να μην σκάσει η βόμβα πριν από τις ευρωεκλογές.
Ο ίδιος αποδέχεται την παρανομία που εμφανίζεται διατεθειμένος να πληρώσει το πρόστιμο.
Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι οι παραβάσεις του Πόθεν Έσχες επισείουν ποινές μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης.
Πάντως σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταφέρει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών του στο εξωτερικό τότε θα αναζητήσει τη διασφάλιση ασυλίας με την εκλογή του στην Ευρωβουλή.
Μπορεί να διαψεύδει στην παρούσα φάση ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής αλλά οι νομικοί του σύμβουλοι τον πιέζουν προκειμένου να εξασφαλίσει ασυλία και να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, πιάσει πάτο στις ευρωεκλογές.

@ Όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούτε αυτές τις μέρες να λένε συνεντεύξεις τους πόσο περήφανα είναι για την διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015 – 2019, μπορείτε να τα καταχωρήσετε σε εκείνους που μετά τις ευρωεκλογές θα βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Με άλλα λόγια, βασική διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αποτελεί πια η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. 
Από την μια, οι «Κασσελίστας»: Εκείνοι, δηλαδή που λένε ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει – προεξάρχοντος του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη που το λέει και δημοσίως. Ιδιωτικώς, τα λέει ακόμα χειρότερα: «θέλω να ξεφορτωθώ την πρώτη φορά αριστερά», είναι η φράση που τού αποδίδεται.
 Από την άλλη, πρώην υπουργοί και άλλοι «Tσιπρικοί» που δε δέχονται να βλέπουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την κυβερνητική κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι μια ωραία… ατμόσφαιρα τελικά όλοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

@ Στην τελική ευθεία προς τις ευρωπαϊκές κάλπες, η Χαριλάου Τρικούπη στρέφει το βλέμμα της και προς τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», η οποία παραμένει σε θηριώδη επίπεδα, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Σε αυτή, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι ή κινούνται προς το λευκό, το άκυρο και την αποχή.
Για το ΠΑΣΟΚ το πιο δύσκολο ακροατήριο είναι οι ψηφοφόροι των μεγάλων αστικών κέντρων. Μάλιστα, το Λεκανοπέδιο της Αττικής και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να αποτελούν την εκλογική μαύρη τρύπα, αλλά και πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα ποσοστά συνεχίζουν να κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό.

@ Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένο να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να αυξήσει τις δυνάμεις του κόμματος και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους στις μεγάλες αυτές δεξαμενές, που ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος και να αναμένεται να καθορίσει για μια ακόμα φορά τα εκλογικά ποσοστά.

@ Στην πολιτική και ειδικά στην εκλογική αριθμητική, το ζητούμενο δεν είναι η πρόσθεση, αλλά ο πολλαπλασιασμός. Αν, λοιπόν, συνυπολογίσει κάνεις την σταδιακή ενίσχυση των ποσοστών της Νέας Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το φιλόδοξο ντεμπούτο στις μετρήσεις κοινής γνώμης για την πολιτική κίνηση «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη, τότε αντιλαμβάνεται ότι αν οι δύο φορείς έβρισκαν έναν τρόπο έντιμης πολιτικής και εκλογικής συμπόρευσης, τότε μπορεί όντως αντί για πρόσθεση, να είχαμε πολλαπλασιασμό. Μπορεί, δηλαδή, να μην προέκυπτε η αριθμητική πράξη 3,5 + 1,5 = 5%. Μπορεί, αντιθέτως, να προέκυπτε και ένα εξάρι και ένα εφτάρι, που θα εξασφάλιζε δύο ευρωβουλευτές στην επόμενη Ευρωβουλή.

@ Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). 
Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε (5) έτη είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. 
Το συνολικό μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ανέρχεται σε περίπου 300 χλμ., συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων «Χερσόνησος- Άγιος Νικόλαος» (βρίσκεται υπό κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ) και «Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη». Ο ΒΟΑΚ θεωρείται ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος υπό κατασκευή σε όλη την Ευρώπη τη συγκεκριμένη περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαχειριζόμενος περισσότερα από 1.600 χλμ. κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού) και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

@Την ολοκλήρωση της εξαγοράς αιολικού πάρκου στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.  και αφορά την εξαγορά του 100% της Land Power s.r.l. του Ομίλου Lukoil  που κατέχει το αιολικό πάρκο.
Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog, οι οποίες έχουν το
καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες.

@ Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η χρηματοδότηση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην επεξεργασία τροφίμων, με τελικό προϊόν γεωργικό (μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις).
Τα δάνεια κυμαίνονται από 3.000€ έως 25.000€, με διάρκεια από 2 έως και 7 έτη. Για τα πρώτα δύο χρόνια είναι άτοκα, καθώς το επιτόκιό τους επιδοτείται κατά 100% από το Ταμείο, ενώ για  την υπολειπόμενη διάρκεια, το επιτόκιό τους θα είναι μειωμένο κατά 50%, σε σχέση με το επιτόκιο αντίστοιχων δανείων, λόγω της άτοκης συνεισφοράς αυτού.
Πρόσθετο πλεονέκτημα των δανείων αυτών είναι το γεγονός ότι για τη λήψη τους δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς θα παίξει... μπάλα ο Μητσοτάκης έως τις Ευρωεκλογές και γιατί θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, η οποία έβγαλε ειδήσεις και έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα. Έως τις Ευρωεκλογές, η Νέα ...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...