Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και COSMOTE «ζωντανεύουν» την Ακρόπολη στην ακμή της

Ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τεχνολογία του μέλλοντος φέρνει το σπουδαίο παρελθόν μας στο σήμερα: χρήση επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας για εικονική ψηφιακή αναπαράσταση των μνημείων. Δωρεάν εφαρμογή για όλους, σε όλο τον κόσμο. «Κλειώ», η ψηφιακή βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, αποκλειστικά σε δίκτυο 5G.

Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και μέσω της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας COSMOTE CHRONOS, κάνει τα μνημεία του ιερού βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης, να «ζωντανεύουν». Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν[1] στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, στα κινητά τηλέφωνα και tablet. Με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, σε περιβάλλον δικτύου 5G, ξαναδίνεται στα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μορφή που είχαν την περίοδο ακμής τους, μαζί με πλήθος ιστορικών πληροφοριών.

H εφαρμογή αναδημιουργεί, μπροστά στα μάτια των θεατών, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους  της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης (δεν σώζονται σήμερα), καθώς και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσιάζει, επίσης, συγκεκριμένα εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο  όροφο του Μουσείου, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη: «Το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, γίνονται πιο άμεσα κατανοητά, στο ευρύτατο κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης και τον οικουμενικό της χαρακτήρα κάνοντας, ψηφιακά, προσβάσιμο ένα πλήθος πληροφοριών, σε πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης. Χάρη στην εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, αυτή η προσβασιμότητα τώρα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί  επισκέπτες στην Ακρόπολη ή εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Ταυτόχρονα, θα έχουν την εμπειρία να «δουν», στην πληρότητά τους, ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση».

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής                 κληρονομιάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε με τη συνεργασία των  υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της  Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας, και διαθέτουμε δωρεάν σε όλους, την πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, που συνδυάζει μοναδικά την τεχνητή νοημοσύνη με την επαυξημένη πραγματικότητα. Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. 

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Καινοτομία της εφαρμογής αποτελεί η ψηφιακή βοηθός - ξεναγός «Κλειώ». Εφόσον η φορητή συσκευή υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης, η Κλειώ μπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, έχοντας ήδη τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνδρομή της COSMOTE και της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS, δύναται πλέον να παρέχει στο ευρύ κοινό αλλά και στους επαγγελματίες ξεναγούς, ένα σύγχρονο ψηφιακό βοήθημα εμπλουτισμού της φυσικής εμπειρίας περιήγησης στην Ακρόπολη και ταυτόχρονα ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές[1] Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εφαρμογή COSMOTE CHRONOS, επεκτείνει τη συνεργασία του με την COSMOTE, έπειτα από την παροχή δωρεάν WiFi στους 25 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας.

COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή
COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή
COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή

 

COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή
COSMOTE CHRONOS: Με μία πρωτοποριακή εφαρμογή

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πειραιώς: Υπογράφηκε η νέα διετής Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας – Οι παροχές και οι αυξήσεις

Νέα διετή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπέγραψαν η Διοίκηση της Πειραιώς και ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), επισφραγίζοντας τον καλό...

Φόρτωση άρθρων...