Το να έχετε εμμονικές σκέψεις για ένα άλλο άτομο μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική κατανάλωση της ενέργεία σας .Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό αλλά μπορεί να εξελιχτεί να μην μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάποιον που σας ενδιαφέρει ή που θαυμάζετε.Μπορεί να περνάτε ώρες περιηγώντας τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθώντας τη ζωή του.
Στην αρχή, φαίνεται ακίνδυνο. απλά σας ιντριγκάρει αυτό το άτομο, αλλά πριν το καταλάβετε, αυτές οι σκέψεις αρχίζουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι το μόνο που σκέφτεστε, επηρεάζοντας τη διάθεσή σας, τη δουλειά, ακόμα και τις άλλες σχέσεις σας. Εάν αυτό σας φαίνεται γνωστό, είναι ζωτικής σημασίας να φτάσετε στη ρίζα αυτών των ιδεοληπτικών σκέψεων και να απαλλαγείτε από αυτές προτού επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία και την ευημερία σας. Το να απορρίπτετε αυτές τις σκέψεις καθώς εμφανίζονται στο μυαλό σας δεν αρκεί. Πρέπει να καθίσετε με τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε την εμμονή.
Τι σημαίνει όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε να έχετε εμμονή με κάποιον
Η εμμονή με κάποιον σημαίνει ότι είστε συνεχώς απασχολημένοι με σκέψεις για αυτό το άτομο. Τόσο πολύ που έχετε χώρο για πολυ λίγα στο μυαλό σας. Το να σκέφτεστε κάποιον περιστασιακά ή ακόμα και συχνά, δεν είναι εμμονικό. Ωστόσο, όταν τέτοιες σκέψεις γίνονται ενοχλητικές και επειράζουν την ψυχολογική ισορροπία σας , μπορεί να έχετε αποκτήσει εμμονή με το άτομο που σκέφτεστε.
Αυτές οι σκέψεις συνήθως δεν είναι απλώς συμπαθητικές ή ανάλαφρες.Μπορεί να βρεθείτε να σκέφτεστε συνεχώς τι κάνει, να επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας προηγούμενες αλληλεπιδράσεις που είχαστε μαζί ή να φαντάζεστε μελλοντικά σενάρια.Έντονα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του ενθουσιασμού, του άγχους, της λαχτάρας ή ακόμα και της αγωνίας, συχνά συνοδεύουν αυτές τις σκέψεις.
Η εμμονή με ένα άτομο μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να περιλαμβάνει τον διαρκή έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για άλλους, μπορεί να σημαίνει ατελείωτη ανάλυση κάθε αλληλεπίδρασης με αυτό το άτομο.
Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά με τρόπους που διαταράσσουν τη ζωή σας ή εισβάλλουν στα όρια του άλλου ατόμου. Για παράδειγμα, να κάνετε τα πάντα για να εμφανιστείτε σε μέρη που ξέρετε ότι θα είναι, ακόμα κι όταν είναι άβολο για εσάς ή άβολο για τον άλλον.Μην μπερδεύετε το να σκέφτεστε συχνά κάποιον σημαντικό για εσάς ως εμμονή. Μόνο όταν τέτοιες σκέψεις αρχίζουν να ελέγχουν και να διαταράσσουν τη ζωή σας πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσετε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας.
Η επίδραση της εμμονής στην ψυχική υγεία
Κάθε είδους εμμονή είναι ανθυγιεινή και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν είστε 'κολλημένοι' με το άλλο άτομο, επειδή όχι μόνο βλάπτετε δυνητικά τον εαυτό σας, αλλά μπορεί επίσης να ενεργείτε με τρόπους που κάνουν το άλλο άτομο να αισθάνεται άβολα ή ακόμα και να φοβάται.
Οι τρόποι με τους οποίους η εμμονή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:
Προκαλώντας άγχος και στρες
Οι έμμονες σκέψεις προκαλούν συχνά έντονο άγχος. Μπορεί να ανησυχείτε συνεχώς για το τι κάνει, σκέφτεται ή αισθάνεται το άλλο άτομο. Αυτή η συνεχής ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε στρες, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική σας υγεία.Η εμμονή, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων σκέψεων, μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Αν έχετε ήδη προδιάθεση σε αυτά τα συμπτώματασε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπετε επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως θυμό, απογοήτευση, θλίψη ή συναισθήματα ανησυχίας.
Επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή σας
Η διαρκής εμμονή με κάποιον μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς βλέπετε τον εαυτό σας. Μπορεί να αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτον ή με άλλους στη ζωή του . Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να δείτε τον εαυτό σας σε μια δυσμενή εικόνα σε σύγκριση με εκείνον και τους ανθρώπους που αγαπάει, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανεπαρκείς και να μειώσετε την αυτοεκτίμησή σας.
Διαταράσεται η καθημερινότητά σας
Όταν είστε απασχολημένοι με τις σκέψεις ενός άλλου ατόμου, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας. Μπορεί να αρχίσετε να παραμελείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τη δουλειά, τις σπουδές ή ακόμα και απλές καθημερινές ρουτίνες όπως η άσκηση ή η υγιεινή καθώς η εστίασή σας απομακρύνεται από τον εαυτό σας και τις ευθύνες σας.
Επιπτώσεις στις υπάρχουσες σχέσεις
Οι σχέσεις σας με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους μπορεί να υποφέρουν λόγω της εμμονής σας. Μπορεί να βρεθείτε είτε να αποσύρεστε από αυτές τις σχέσεις είτε να μιλάτε για την εμμονή σας ασταμάτητα, κάτι που μπορεί να καταστρέψει στο τέλος αυτές τις σχέσεις .
Αλλαγές διάθεσης
Όταν έχετε εμμονή με ένα άτομο, γρήγορα διαπιστώνετε ότι είναι σε θέση να υπαγορεύσει τη διάθεσή σας. Νιώθετε να πετάτε πάνω απο τα σύννεφα όταν στρέφει την προσοχή του σε σας και φρικτά όταν δεν το κάνει. Αυτή η απρόβλεπτη αλλαγή της διάθεσης μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική και να επηρεάσει τους γύρω σας που είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των ασταθών συναισθημάτων σας.
Πρακτικές τεχνικές για να αποκτήσετε τον έλεγχο
Για να διαχειριστείτε τις εμμονικές σκέψεις, πρέπει να κάνετε σκόπιμες και συνειδητές αλλαγές συμπεριφοράς. Ακολουθούν μερικές πρακτικές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο αυτών των ενοχλητικών σκέψεων:
Αναγνωρίστε τις Σκέψεις
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε πότε κάνετε εμμονικές σκέψεις. Ο εντοπισμός και η αναγνώριση των εμμονικών σκέψεων μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να τις διαχειρίζεστε.Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον εαυτό σας για αυτές τις σκέψεις. Αντίθετα, σημειώστε τες καθώς έρχονται και φεύγουν, δίνοντας προσοχή σε τυχόν επιβλαβή μοτίβα καθώς εμφανίζονται.
Αποσπάστε την προσοχή σας και επικεντρωθείτε ξανά
Τώρα που μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε κατακλύζεστε από εμμονικές σκέψεις, ένα επόμενο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο και μακριά από αυτές τις σκέψεις. Θα μπορούσατε να κάνετε οτιδήποτε, από ένα νέο χόμπι μέχρι να γυμνάζεστε τακτικά, να διαβάζετε ή να περνάτε περισσότερο χρόνο με φίλους και συγγενείς που σας κρατούν προσγειωμένους. Το κλειδί είναι να βρείτε κάτι που σας αρέσει, κάτι που απαιτεί την πλήρη προσοχή σας.
Θέστε Όρια
Ο καθορισμός ορίων για τον εαυτό σας μπορεί να είναι δύσκολος αλλά απαραίτητος όταν έχετε μια εμμονή. Εάν η εμμονή σας κάνει να παρακολουθείτε αδιάκοπα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στέλνετε μηνύματα στο άτομο, θέστε σαφή όρια για να το αποτρέψετε. Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, ή κάντε ένα πλήρες διάλειμμα εάν είναι απαραίτητο.
Καταγραφή
Το να γράφεις είναι μια καθαρτική άσκηση που σας αναγκάζει να αντιμετωπίσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η καταγραφή τους δεν είναι απλώς ένας θεραπευτικός τρόπος επεξεργασίας τους.αλλά παράλληλα σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε προοπτική για το γιατί μπορεί να κάνετε αυτές τις εμμονικές σκέψεις.
Αναζητήστε υποστήριξη
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να είναι μυστικοπαθείς σχετικά με τις εμμονικές σκέψεις. Τους φιλοξενεί αθόρυβα μέχρι να καταλάβει τη ζωή τους. Μόλις αναγνωρίσετε ότι έχετε δημιουργήσει ένα μοτίβο εμμονικών σκέψεων για ένα άτομο, η συζήτηση με φίλους ή με την οικογένεια,όπου εμπιστεύεστε μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη προοπτική για να συνειδητοποιήσετε ότι τέτοιες σκέψεις μπορεί να είναι επιβλαβείς.
Τι προκαλεί την εμμονή σε ένα άτομο
Η εμμονή προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως ότι :
- Αισθάνεστε μόνοι ή αναζητάτε μια σύνδεση με κάποιον. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στη γνωριμία με κάποιον είτε πολύ ενδιαφέροντα άτομο είτε σε κάποιον στον οποίο έχετε επενδύσει ρομαντικά.
- Θα μπορούσε επίσης να είναι η μοναξιά, το να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας ή να θέλετε να αρέσετε στους άλλους. Το άτομο που δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε μπορεί να φαίνεται ότι έχει όλα όσα πιστεύετε ότι σας λείπουν ή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε επιθυμητοί ή ξεχωριστοί.
- Σε πολλές περιπτώσεις, όταν έχουμε εμμονή με κάποιον, τον βάζουμε σε ψηλό βάθρο. Βλέπουμε μόνο τα θετικά του χαρακτηριστικά και τείνουμε να αγνοούμαι τα ελαττώματά του. Όταν πιστεύετε ότι ένα άτομο είναι τέλειο, αυτό μπορεί να κάνει τις σκέψεις σας για αυτόν ακόμα πιο έντονες, επειδή, για εσάς, είναι το ιδανικό άτομο.
- Ο φόβος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο όταν βρίσκεστε να αναπτύσσετε εμμονικές σκέψεις για ένα άτομο. Μπορεί να φοβάστε ότι θα σας απορρίψουν ή θα σας εγκαταλείψουν και αυτοί οι φόβοι μπορεί να σας οδηγήσουν στο να σκέφτεστε συνεχώς το άτομο ως έναν τρόπο να αισθάνεστε πιο κοντά ή πιο ασφαλείς στη σχέση σας μαζί του.
- Το να ζεις με άλυτο τραύμα μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί ως εμμονή. Εάν είχατε μια δύσκολη παιδική ηλικία ή προβλήματα με προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να αναπτύξετε μια εμμονή με κάποιον που σας κάνει να νιώθετε ότι μπορεί να σας θεραπεύσει ή που νιώθετε ότι μπορεί να διορθωθούν όλα με την αγάπη, τη φροντίδα, τις προσπάθειες και την προσοχή σας.
Ποια είναι τα σημάδια ότι έχετε εμμονή με κάποιον
Πώς ξέρετε πότε οι σκέψεις σας για κάποιον έχουν ξεπεράσει τα όρια από ενδιαφέρον σε εμμονή; Ακολουθούν μερικά κοινά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε εάν έχετε εμμονή με κάποιον:
- Σκέφτεστε συνεχώς το άτομο: Εάν σκέφτεστε κάποιον συνεχώς και αυτές οι σκέψεις είναι τόσο συχνές και έντονες που σας αποσπούν την προσοχή από την καθημερινή σας ζωή, τη δουλειά και άλλες ευθύνες σας, τότε έχετε εμμονή.
- Παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους: Περιστασιακά, είναι τυπική η περιήγηση στις σελίδες κοινωνικών μέσων ενός ατόμου που σας αρέσει. Ωστόσο, το να παρακολουθείτε τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ψάχνετε για ενημερώσεις ή να προσπαθείτε να μάθετε τι κάνουν και με ποιον, είναι εμμονικό.
- Ακραία ζήλια: Το να νιώθεις ζήλια αν το άτομο περνά χρόνο με άλλους ή μιλά για άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι σημάδι εμμονής. Αυτή η ζήλια είναι συχνά παράλογη και μπορεί να ΄τρώει' τα πάντα.
- Παραμέληση του εαυτού σας: Μπορεί να αρχίσετε να παραμελείτε τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ευθύνες σας επειδή είστε τόσο συγκεντρωμένοι στο άτομο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παράλειψη γευμάτων, την απώλεια ύπνου ή τη διακοπή των χόμπι σας.
- Αγνόηση άλλων σχέσεων: Μπορεί να αγνοήσετε ή να παραμελήσετε τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια επειδή είστε πολύ κολλημένοι με το άτομο με το οποίο έχετε εμμονή.
- Φαντασιώσεις: Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο με φαντασιώσεις για ένα μέλλον με αυτό το άτομο, ακόμη και όταν αυτές οι φαντασιώσεις δεν είναι ρεαλιστικές, είναι ένα κοινό σημάδι εμμονής.
- Καταναγκαστική συμπεριφορά: Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως η οδήγηση δίπλα στο σπίτι του ατόμου, η συνεχής αποστολή μηνυμάτων ,το να ξοδεύετε ώρες ξαναδιαβάζοντας παλιά κείμενα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες συμπεριφορές που μπορεί να είναι εκτός ελέγχου.
Οποιαδήποτε επίδραση στην ικανότητά σας να τρώτε, να κοιμάστε, να πηγαίνετε στη δουλειά ή γενικά να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε εμμονή με κάποιον. Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε τα συναισθήματά σας.Θυμηθείτε, είναι εντάξει να έχετε έντονα συναισθήματα για κάποιον, αλλά όταν αυτά τα συναισθήματα αρχίσουν να κυριαρχούν στη ζωή σας, είναι απαραίτητο να τα αντιμετωπίσετε.
Ο ρόλος της αυτοφροντίδας στην υπέρβαση της εμμονής
Όταν σκέφτεστε την αυτοφροντίδα, είναι πιθανό να φανταστείτε μια μέρα σε σπα ή μια χαλαρή βόλτα στο πάρκο, ωστόσο, η αυτοφροντίδα είναι κάτι παραπάνω. Περιλαμβάνει οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορούν να προάγουν την ψυχική και σωματική σας ευεξία.
Πολλά ερεθίσματα εμμονής ξεκινούν με αισθήματα ανεπάρκειας για τον εαυτό σας. Η προτεραιότητα της αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας. Ακολουθήστε νέα χόμπι, αφιερώστε χρόνο σε επαφή με άλλους , σε φίλους ή κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και θα ενισχύσουν σημαντικά την αυτοεκτίμησή σας.Όταν αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, είναι λιγότερο πιθανό να κατακλυθείτε από εμμονικές σκέψεις.Η ανάπτυξη υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις εμμονικές σκέψεις για ένα άτομο.
Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν:
- Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι: Η τακτική άσκηση είναι καλή για το σώμα και κάνει θαύματα στο μυαλό. Απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι φυσικά ανυψωτικά της διάθεσης και βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους.
- Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Όταν τρώτε σωστά, αισθάνεστε σωστά. Η ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι το σώμα σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.
- Καθιερώστε μια ρουτίνα: Οι καθημερινές δραστηριότητες που τροφοδοτούν το σώμα και το μυαλό σας μπορούν να σας δώσουν μια αίσθηση σταθερότητας και ομαλότητας. Επίσης, σας κρατούν αφοσιωμένους και μειώνουν τον χρόνο σας για εμμονή με κάποιον.
- Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν τις εμμονικές σας σκέψεις, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή για ένα πλήρες διάλειμμα.
- Συνδεθείτε με άλλους: Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να σας αποσπάσουν από τις εμμονικές σκέψεις και να σας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη.
- Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες: Δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η γραφή ή η αναπαραγωγή μουσικής μπορεί να είναι θεραπευτικές. Σας δίνουν επίσης μια διέξοδο για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή.
Αυτές οι στρατηγικές έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας, ώστε να μην κατακτήσουν τη ζωή σας, και να εστιάσετε στη δημιουργία ενός υγιέστερου ψυχικού χώρου για τον εαυτό σας.Ωστόσο, εάν δοκιμάσετε όλες αυτές τις στρατηγικές και διαπιστώσετε ότι οι εμμονές εξακολουθούν να σας ξεπερνούν ή να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη για να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε σε αυτά τα συναισθήματα.
Τest: Ποιο είναι το άλυτο καρμικό θέμα από την προηγούμενη ζωή σου
Manifestation : Τα 11 σημάδια που μαρτυρούν οτι η υλοποίηση της επιθυμίας σας πλησιάζει
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις