Τα ελληνοτουρκικά ήταν μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ερντογάν είπε στον στον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι «η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρύνει την Αθήνα να μπει σε διάλογο με την Άγκυρα».
Ακόμα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν συζήτησε με τον Στολτενμπεργκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας-Φινλανδίας- Σουηδίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα καθορίσουν τον ρυθμό και τον χρόνο της επικύρωσης της διαδικασίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η τριήμερη επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ που είχε βασική αποστολή την προώθηση της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας λαμβάνει χώρα την ώρα που η τουρκική επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας μέσω δηλώσεων Ερντογάν έχει κορυφωθεί ενώ πριν λίγα 24ωρα συνέβη το επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου με την τουρκική ακταιωρό να εμποδίζει σκάφος του ελληνικού λιμενικού.
Παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, αναμενόταν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έθετε το θέμα των ελληνοτουρκικών και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από τις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.
Πάντως, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Στόλτενμπεργκ για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα των ελληνικοτουρκικών.
«Υπέροχο να έχω οικοδεσπότη τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Τον ευχαρίστησαν για τον ζωτικό του ρόλο στην εξασφάλιση της συνέχισης της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας. Επίσης συζητήσαμε για την ολοκλήρωση της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη».
Μέχρι σήμερα 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως».