Όταν ο Πειραιάς γεννιόταν στις αρχές του 19ου αιώνα στην Καραολή Δημητρίου ένα γαλακτοπωλείο μικρό έκανε την εμφάνιση του. Αυτό του Μαστρονικόλα.
Από τότε, το μακρινό 1909 μέχρι σήμερα με το γάλα του και τα γαλακτομικά του προϊόντα,αλλά και γλυκίσματα παραδοσιακά σαγηνεύουν μικρούς και μεγάλους.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Μετά 114 χρόνια και αυτό τα λέει όλα. Ο «Μαστρονικόλας» δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την Αττική καθώς είναι από τα πιο ιστορικά γλυκά σημεία.
Ο γαστρονομικός του πολιτισμός αποτελεί πυξίδα για τους νεότερους, καθώς οι γεύσεις του είναι νοσταλγικές και αγνές και θυμίζουν άλλες εποχές, αυτές που το βούτυρο μύριζε από μέτρα μακριά.
Ο lykavitos.gr μπήκε στο ιστορικό και σημαντικό για την ελληνική γαστρονομία κατάστημα.
Εκείνη την στιγμή ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας μπροστά μας. «Έρχομαι από παιδί» , μας απευθύνθηκε και στην συνέχεια αποκρινόμενος στον κ. Πάνο Μαστρονικόλα του είπε «το γνωστό» και του έκλεισε το μάτι. Και εκείνος πήρε ένα γιαούρτι πρόβειο και έβαλε μέσα σ’ αυτό σιρόπι και μερικά φύλλα από το γαλακτομπούρεκο που κόχλαζε εκείνη την στιγμή.
Στην συνέχεια ο κ. Μαστρονικόλας μας δείχνει την φωτογραφία του παππού του όταν εκείνος είχε πρωτοανοίξει το μαγαζί και ήταν ντυμένος…τσολιάς.
«Ο πατέρας μου και οι θείοι μου έκαναν διανομή γάλακτος σε διάφορα σημεία του Προφήτη Ηλία και στην Καστέλλα. Έδιναν γάλα, γιαούρτι, βούτυρο και κάποια γλυκά. Το γιαούρτι μας το πρόβειο είναι ακριβώς το ίδιο όπως τότε, σε γεύση και υφή, με την πέτσα του, χωρίς συντηρητικά, χωρίς τίποτα, μόνο γάλα και μαγιά. Το παγωτό μας και τα γαλακτομπούρεκα μας τα φτιάχνουμε όπως τότε και αποτελούν σπεσιαλιτέ του καταστήματος μας. Ο κόσμος μας προτιμά για την ποιότητα μας. Έχουμε δικά μας βούτυρα γάλακτος. Και οι συνταγές που εκτελούμε είναι πάνω των 100 ετών. Η σχέση με τον κόσμο είναι άμεση, τον πελάτη τον βλέπουμε ως φίλο, ως γείτονα και αυτές οι σχέσεις είναι δυνατές», λέει χαρακτηριστικά στο lykavitos.gr ο κ. Πάνος Μαστρονικόλας ο οποίος συνεχίζει να γλυκαίνει τις ημέρες του κόσμου εκτελώντας με ευλάβεια τις συνταγές που κληρονόμησε.
Γαλακτομπούρεκο…ποίημα
Οι ντόπιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο Μαστρονικόλα (Καραολή Δημητρίου 68) θα βρουν το πιο γευστικό γαλακτομπούρεκο της ευρύτερης περιοχής. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, άλλωστε, όταν η οικογενειακή επιχείρηση πρωτολειτούργησε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών ως γαλακτοπωλείο;
Έτσι, το γαλακτομπούρεκο του Μαστρονικόλα ξεχωρίζει για την πλούσια, μυρωδάτη, βελούδινη κρέμα με άρωμα πρόβειου βουτύρου, το τραγανό φύλλο και την ισορροπία γλυκύτητας που ούτε βαριά αλλά και ούτε λιγωτική είναι. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο εδώ και έναν αιώνα.