Με τους δείκτες της πανδημίας να περιγράφουν μια σύνθετη εικόνα, καθώς καταγράφεται αποκλιμάκωση των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές στις απλές κλίνες και τις ΜΕΘ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Η προθεσμία για να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης εκπνέει την Κυριακή και όσοι δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που δεν αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός παραμένει απόλυτη προτεραιότητα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κέντρο Υγείας Μεγάρων που λειτουργεί παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά και έκανε ειδική αναφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα. Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου, ναι το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής διασταύρωσης των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ τους ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων.

Από την επιβολή προστίμων θα εξαιρεθούν:

  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που το απαγορεύουν (π.χ. σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ιστορικό θρομβοπενίας)
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Σταθεροποίηση καταγράφουν τα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, όμως οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 17.447 κρούσματα της Covid-19 σε 359.572 τεστ και 78 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 686 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση που βλέπουμε μεν τη συρρίκνωση, δεν ξέρουμε αν θα πέσει και θα παραμείνει αυτή η πτώση ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με 2 εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν δείχνει να συμμερίζεται την αισιόδοξη εκδοχή ότι η Όμικρον θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

«Πιθανότατα να έχουμε περισσότερες παραλλαγές και δεν ξέρουμε τι είδους παραλλαγές θα είναι αυτές. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις» σημείωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Σε όλο τον κόσμο, η διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα είναι μεγάλη γι` αυτό και βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πάντως, η σταθεροποίηση του αριθμού των μολύνσεων γεννά ελπίδες για αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιϊκά φάρμακα

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τα αντιϊκά χάπια αλλά μόνο για ασθενείς με Covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες του αντιϊκού φαρμάκου για την Covid-19 και μετά την τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Προς το παρόν, το συγκεκριμένο αντιϊκό φάρμακο έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Σύντομα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιϊκά χάπια. Το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό rapid ή μοριακό τεστ).