Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Η συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας θέτει τα ευρωπαϊκά σύνορα υπό ισχυρή προστασία - Ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα

Για πρώτη φορά μια στρατιωτική υπερδύναμη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γαλλία, εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας και δεσμεύεται για εμπλοκή σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία που είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Πολιτική

Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Παρίσι, είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας.

 Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, με δεδομένο ότι το επόμενο μεγάλο βήμα που σχεδιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι η συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, που θα αναλάβει να θωρακίσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από στρατιωτικές απειλές.

Η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια ισχυρή συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας, που αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο κρεσέντο διαρκών προκλήσεων και της μόνιμης αμφισβήτησης, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή είναι σωτήρια, γιατί θωρακίζει τα σύνορα της χώρας και φρενάρει τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Έγνεψαν θετικά οι ΗΠΑ, προχώρησε η συμφωνία

Καταλύτης των εξελίξεων για να φτάσουμε στην ιστορική συμφωνία ήταν η αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ, που εκφράστηκε με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την υποβάθμιση της παρουσίας της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και η διαμόρφωση της στρατηγικής συμμαχίας με την Αγγλία και την Αυστραλία, για να περιοριστεί η διείσδυση της Κίνας.

Οι Αμερικανοί έδωσαν το πράσινο φως για την αυτόνομη ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον επικεντρώνεται αποκλειστικά στη βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μια σειρά από στρατιωτικές δομές, στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί αρνούνται πεισματικά να συμπεριλάβουν τη Σκύρο στη νέα αμυντική συμφωνία για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

H συμφωνία για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία έκλεισε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών.

Μάλιστα παράτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα για να ολοκληρώσεi σε μυστική συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την αμυντική συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε το επίμαχο άρθρο της συμφωνίας που προβλέπει στρατιωτική εμπλοκή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία.

στρατος

Το άρθρο 2 διευκρινίζει με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό μας ανεξάρτητα αν η απειλή προέρχεται από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα υποβαθμίζει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει δημόσια έναν πεθαμένο οργανισμό.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και οι πρωτοβουλίες για συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης αναδεικνύουν την ηγετική μορφή του Μακρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κέντρο λήψης αποφάσεων μετατοπίζεται από το Βερολίνο στο Παρίσι.

Άλλωστε ο Μακρόν έχει εξασφαλίσει μια σκληρή συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προωθώντας μια διαφορετική ατζέντα από αυτή της Μέρκελ. Μάλιστα οι περισσότερες στρατηγικές επιλογές του προέδρου της Γαλλίας,βρίσκουν σύμφωνους και τους Σοσιαλιστές που αναδείχτηκαν κυρίαρχη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές.

Οι πρωτοβουλίες Μακρόν δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σεισμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει η Ευρώπη, κοινή αμυντική και διπλωματική πολιτική. Πρόκειται για μια στρατηγική μετάλλαξη, την οποία υποστήριξε προεκλογικά και ο Όλαφ Σολτς που βρίσκει σύμφωνες σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Belharra θωρακίζουν το Αιγαίο

Σε στρατιωτικό επίπεδο η προμήθεια των φρεγατών αποκαθιστά εν μέρει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Με δεδομένο ότι η Τουρκία επιδίδεται σε μια κούρσα εξοπλισμών και αναμένεται να ενισχυθεί με έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια, τα οποία ναυπηγεί ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός ThyssenKrupp, ένα ελικοπτεροφόρο που κατασκευάζεται στην Ισπανία, επιθετικά ελικόπτερα που προμηθεύεται από τη Γαλλία και πολεμικά πλοία από την Ολλανδία, η προμήθεια των φρεγατών ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Σε συνδυασμό με την προμήθεια των μαχητικών RAFALE διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου και η Τουρκία υπερέχει μόνο αριθμητικά αφού και στατρία σώματα, Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία υπηρετούν 360.000 ανδρες και γυναίκες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...