Άλλαξε τον ορισμό του Νοσοκομειακού φαγητού
Όσες συνταγές και παρασκευές τους να συναντήσει κανείς, αυτό που κάνει στις κατσαρόλες του και στα ταψιά του ο Ιάκωβος Απέργης είναι θεάρεστο, αφού δίνει χαρά στους ασθενείς στο Τζάνειο.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
«Προσπάθησα να αλλάξω ή μάλλον να «πειράξω» φαγητά όπως το ψάρι (πέρκα) που το έκανα ψαρομπίφτεκο και οι ασθενείς το δέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό, ενώ πολλές φορές συγγενείς των ασθενών έμεναν έκπληκτοι από τις περιγραφές των ασθενών/συγγενών τους.
Με χαρά δέχτηκαν επίσης και οι γιατροί στο νοσοκομείο τις όποιες αλλαγές προσπάθησα να καθιερώσω. Η λογική μου ήταν να αποδείξω ότι υπάρχουν μάγειρες στα νοσοκομεία που είναι πολύ αξιόλογοι και μαγειρεύουν πολύ καλά», λέει χαρακτηριστικά στο lykavitos.gr.
Η μαγειρική είναι ένα μέσο για να κάνεις χαρούμενους τους συνανθρώπους σου;
«Ναι και με κάνει πρώτα εμένα χαρούμενο όταν βλέπω τους ανθρώπους χαρούμενους.
Το καλό φαγητό αξίζει σε όλους, είναι θέμα αξιοπρέπειας και σεβασμού στον Άνθρωπο, σε εκείνους που το προσφέρουμε αλλά και στους ίδιους τους εαυτού μας. Θέλω να ξεχνούν που βρίσκονται. Είναι μεγάλη υπόθεση να ξεχάσουν ότι νοσηλεύονται και έστω και για λίγο να πιστέψουν ότι είναι στο σπίτι τους! Αλλάζω μορφή και υφή σε γνωστά πιάτα.
Για παράδειγμα αντί να σερβίρουμε σκέτο το μπιφτέκι το βάζουμε μέσα σε ψωμί μαζί με ντομάτα και μαρούλι για να παραπέμπει σε burger. Στόχος είναι οι “πελάτες” μας να απολαύσουν την διαμονή τους. Η χαρά όταν επιστρέφουν άδειοι οι δίσκοι, πιστέψτε με είναι τεράστια»!
Πέρα από τα γεμάτα φαντασία πιάτα του στο Τζάνειο ο Ιάκωβος Απέργης μαγειρεύει και για το εστιατόριο της Σχεδίας που βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κολοκοτρώνη 56.
Ένας σεφ, ή μάλλον ένας άνθρωπος που τη δουλειά του την μετατρέπει σε μέσο χαράς και δημιουργίας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις