Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις Αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» τη φοιτήτρια που συνελήφθη αφού έμεινε με τα εσώρουχά της σε μια δημόσια διαμαρτυρία, όπως τη χαρακτήρισε η οργάνωση, κατά της παρενόχλησης που σχετίζεται με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Guardian, το περιστατικό έλαβε χώρα αφού η γυναίκα, η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί, φέρεται να είχε αντιπαράθεση με μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, τα οποία της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα μέσα στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν τη γυναίκα να βγαίνει στο δρόμο με το εσώρουχά της. Ένα άλλο βίντεο φαίνεται να δείχνει τη γυναίκα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά.
Το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Amir Kabir newsletter ανέφερε ότι η γυναίκα είχε παρενοχληθεί από ένα μέλος των Basij επειδή δεν φορούσε μαντίλα, όπως επιτάσσει ο ενδυματολογικός κώδικας του Ιράν. Το μέσο ενημέρωσης ισχυρίστηκε επίσης ότι την ξυλοκόπησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της γυναίκας και την τύχη της.
Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι η γυναίκα έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το CNN.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Habib Khan, σε ανάρτησή του στα social media τόνισε: «για να αποσπάσει την προσοχή από την οργή για τους κανόνες του χιτζάμπ, το ιρανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η Ahoo Daryaei είναι ψυχικά άρρωστη και έχει σταλεί σε ψυχιατρική κλινική. Συνελήφθη από το καθεστώς και αυτή τη στιγμή κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία».
Η Διεθνής Αμνηστία του Ιράν ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης.
Το συντηρητικό πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας ότι η φοιτήτρια φορούσε «ακατάλληλα ρούχα» και «γδύθηκε» αφού της είπαν οι φρουροί ασφαλείας να συμμορφωθεί με τον κώδικα ενδυμασίας. Σε ένα δημοσίευμα που επικαλείται «μαρτυρίες», ανέφερε ότι οι φρουροί ασφαλείας είχαν μιλήσει «ήρεμα» με τη φοιτήτρια και διέψευσε αναφορές ότι οι ενέργειές τους ήταν επιθετικές με οποιονδήποτε τρόπο.
Το περιστατικό έρχεται περισσότερα από δύο χρόνια αφότου το Ιράν συγκλονίστηκε από πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί για υποτιθέμενη παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας.
Σύμβολο για τις γυναίκες του Ιράν χαρακτηρίζουν τη φοιτήτρια
Παράλληλα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όλου του πλανήτη, αυτή η ιστορία αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που ασχολείται ο κόσμος. «Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ πόσο επικίνδυνη και γενναία ήταν η πράξη διαμαρτυρίας αυτής της νεαρής κοπέλας» έγραψε κάποιος, ενώ οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως απόλυτα συμβολική την κίνησή της, πέρα από γενναία, παρά τον τεράστιο κίνδυνο.
«Η απίστευτη χειρονομία της είναι σύμβολο ελπίδας και αγώνα για όλους όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την αδικία. Ενώ στο Ιράν οι γυναίκες αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στο επιβεβλημένο πέπλο, στη Γαλλία κάποιες μάχονται για να επιβάλουν το πέπλο στην κοινωνία!» έγραψε επίσης στο twitter ακτιβίστρα από τη Γαλλία.