Τους θησαυρούς τους βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένεις. Για ένα κυριακάτικο μπάνιο βρεθήκαμε στη Σαλαμίνα. Το μεσημέρι αποφασίσαμε να φάμε εκεί και να δώσουμε μια επιπλέον επιλογή στην στήλη του Ευ Ζην για το lykavitos.gr

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Αναζήτηση στο tripadvisor και διαπιστώνουμε πως ένα μαγαζί στην Ακτή Καραϊσκάκη κάνει θραύση στις θετικές κριτικές. Ο λόγος για την ψαροταβέρνα-ουζερί «Κάκια». Δίπλα στο κύμα, δίπλα από τα καΐκια που  δένουν στο λιμάνι είναι τα πρώτα τραπέζια του. 

Η ζεστή Κυριακή του Αυγούστου απαιτούσε μια κρύα μπύρα. Μαζί με την μπύρα ήρθε ο κατάλογος που είχε σχήμα ψαριού. Ο χαρακτήρας του μαγαζιού φάνηκε από την πρώτη κιόλας κίνηση. 

Στις πρώτες σελίδες υπήρχε και η ιστορία του και πως προέκυψε το όνομα «Κάκιας».

Ο «Κάκιας» έχει εδώ και 22 χρόνια πείρα σαν μαγαζί, αλλά και άλλα 34 στην πλάτη του ο Νίκος Δημητριάδης aka «Κάκιας» ως ψαράς και ναυτικός που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο. 

Ήθελε αφού «έδεσε» στην στεριά, στο αγαπημένο του νησί την Σαλαμίνα να ασχοληθεί με κάτι που θα είχε σχέση με τη θάλασσα. 

 

Κόβοντας με προσοχή ένα χταπόδι ψητό το οποίο ετοιμάζεται για σερβίρισμα

 

Κόβοντας με προσοχή ένα χταπόδι ψητό το οποίο ετοιμάζεται για σερβίρισμα

 

Μια γαριδομακαρονάδα

 

Αρχικά η πρώτη του κίνηση ήταν να ανοίξει ένα καφενείο, με το όνομα «Καραβάκι» και δεν είχε καν ταμπέλα άλλα όλοι έλεγαν ότι πάμε στου Κάκια, το παρατσούκλι του Νίκου Δημητριάδη, πατέρα του Βαγγέλη και της Μαίρης.

Και πώς προέκυψε αυτό το παρατσούκλι, σ’ ένα νησί που οι περισσότεροι έχουν ψευδώνυμο;  

Ακούγεται σαν μικρό διήγημα: ένας πολυταξιδεμένος ντόπιος ναυτικός, ο κυρ Βαγγέλης Δημητριάδης ή Μαγκούφης, γυρνώντας από ένα πολύχρονο ταξίδι και λαχταρώντας να δεi τον πρωτότοκο γιό του, στέλνει ένα ψυχοπαίδι του χωριού να τον φωνάξει από το σχολείο. Αυτό τρέχει αμέσως και χτυπάει την πόρτα της Γ’ Δημοτικού. Η αυστηρή δασκάλα ξεπροβάλλει και στην ερώτηση τί ακριβώς θέλει, το ψυχοπαίδι αλαφιασμένο απαντά τον Νίκο, τον Νικάκια του κυρ Βαγγέλη του Μαγκούφη . Όλα τα παιδιά άρπαξαν την αφορμή και από εκείνη την στιγμή άρχισαν να προσφωνούν περιπαιχτικά τον γιό του κυρ Βαγγέλη, «Νικάκια», ένα προσωνύμιο που έφτασε ως σήμερα σαν «Κάκιας» πλέον, χάριν συντομίας.

Και έτσι έμεινε το όνομα και γράφει ιστορία. Τα ψαρικά του ολόφρεσκα και η κουζίνα αξιοποιεί την πρώτη ύλη και φτιάχνει πιάτα που μαγεύουν τους ουρανίσκους. 

Δοκιμάσαμε το κριθαρότο θαλασσινών το οποίο ήταν εξαιρετικό. 

 

 

Σαρδέλες σερβιρισμένες

 

 

Ένα μυδοπίλαφο 

 

 

Μακαρόνια με γαρίδες

 

 

 

Η Μαρία Δημητριάδη το τραπέζι μας, φορώντας ένα καλόγουστο ψάθινο καπέλο που αναγραφόταν το «Κάκιας». Στην ερώτηση ποια είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού μας απάντησε «Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κριτήριο στη γεύση. Γι’ αυτό ρωτάμε πάντα τον κόσμο τι προτιμά να δοκιμάσει. Σε άλλους αρέσουν τα ψάρια, σε άλλους τα μαλάκια. Η κουζίνα μας έχει συνταγές και φτιάχνει πιάτα τα οποία είναι συμβατά με την παράδοση αλλά και με την εξέλιξη της γαστρονομίας».

Ο «Κάκιας» είναι λόγος για να επισκεφθεί κανείς το νησί του Αίαντα. Θα απολαύσει φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα σε πολύ προσιτές τιμές. Μια οικογένεια έχει πρόσβαση στο θησαυρό της θάλασσας. Αυτό το γεγονός είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του, ότι σερβίρει φρέσκα (και όχι κατεψυγμένα) ψαρικά για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι σε αυτά. 

 

 

 

Μακαρόνια με γαρίδες

 

Μύδια σερβιρισμένα με ταμπάσκο

 

 

Καλαμάρια, καραβίδες, αστακός στα κάρβουνα

 

Ο «Κάκιας» είναι ένα καλαίσθητο εστιατόριο

 

Από το τραπέζι του «Κάκια» το βράδυ

 

 

Ακόμη και το ρεζερβέ τραπέζι έχει ταυτότητα

 

 

Μια εικόνα που θυμίζει πολύ καλοκαίρι και Ελλάδα 

 

 

Πληροφορίες:

 

  • Ουζερί – Ψαροταβέρνα Ο Κάκιας, Ακτή Καραϊσκάκη 38,  Σαλαμίνα.
  • Tηλ.: 210 4655821
  • Κινητό: 6972821014