Ο πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Καζακστάν, συνελήφθη ως ύποπτος προδοσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας, καθώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία προσπαθεί να πατάξει το κύμα ταραχών.
Η κράτηση του Καρίμ Μασίμοφ, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, της οποίας ηγήθηκε μέχρι την απόλυσή του από τον Πρόεδρο, Κασίμ-Γιόμαρτ Τοκάγιεφ, έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Το γραφείο του Τοκάγιεφ, δήλωσε ότι είχε πει στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η κατάσταση σταθεροποιείται.
“Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες τρομοκρατικών επιθέσεων. Ως εκ τούτου, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί με πλήρη αποφασιστικότητα“, ανέφερε σύμφωνα με τον ίδιο.
Το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι ο Πούτιν στήριξε την ιδέα του Τοκάγιεφ να συγκαλέσει βιντεοκλήση ηγετών του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (CSTO), υπό την αιγίδα του οποίου, η Ρωσία και τέσσερις άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν στείλει στρατεύματα στο Καζακστάν, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.
Περισσότεροι από 4.400 άν συλληφθεί και 40 έχουν χάσει τη ζωή τους
Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο το Καζακστάν έχουν πυρποληθεί την τελευταία εβδομάδα στη χειρότερη βία που έχει βιώσει η χώρα παραγωγός πετρελαίου και ουρανίου, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Τοκάγιεφ διέταξε τα στρατεύματά του να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν, έτσι ώστε να τερματίσουν τις επιθέσεις ληστών και τρομοκρατών, όπως τις χαρακτήρισε.
Ανέφερε την Παρασκευή ότι η πολιτεία “κοιμήθηκε” στις προετοιμασίες των υποκινητών για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη μεγαλύτερη πόλη, Αλμάτι, και σε ολόκληρη τη χώρα. Η σύλληψη του Μασίμοφ, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις εναντίον όσων θεωρούνται υπεύθυνοι.
Εκτός από επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, που αντικατέστησε την KGB της σοβιετικής εποχής, ο Μασίμοφ, ήταν δύο φορές πρωθυπουργός και συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρόεδρο, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που κυβέρνησε τη χώρα για τρεις δεκαετίες, μέχρι που παρέδωσε την προεδρία στον Τοκάγιεφ, το 2019.
Στην ανακοίνωση δεν περιλαμβάνονταν, πληροφορίες γύρω από την κατηγορία της προδοσίας. Η υπηρεσία ασφαλείας, ανέφερε ότι συνελήφθησαν και άλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο δεν τους κατονόμασε.
Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό αλλά τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του προσωπικού ασφαλείας του Καζακστάν και των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως απάντηση σε αύξηση των τιμών των καυσίμων, ωστόσο ελελίχθηκαν σε ευρύ κίνημα εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία κυβέρνησης του Τοκάγιεφ και του 81χρονου Ναζαρμπάγιεφ.
Ο Τοκάγιεφ, απομάκρυνε τον Ναζαρμπάγιεφ την Τετάρτη, από επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ρόλος στον οποίο συνέχισε να ασκεί σημαντική επιρροή. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, ότι απολύθηκε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.
Στην Αλμάτι, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων από την Παρασκευή, δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι το Σάββατο ακούστηκαν περιστασιακοί πυροβολισμοί.
Ορισμένες επιχειρήσεις άρχισαν να ανοίγουν ξανά στην πόλη των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι άνθρωποι βγήκαν να αγοράσουν προμήθειες και σχηματίστηκαν ουρές σε πρατήρια καυσίμων.
Οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούσαν στους δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκαθάρισης της πόλης “τρομοκρατών και ληστών” και οι πολίτες ενημερώθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι.
Στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν, το Reuters βιντεοσκοπούσε την αστυνομία να σταματά οδηγούς σε σημείο ελέγχου με ένοπλους στρατιώτες σε κοντινή απόσταση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι περισσότερα από 4.400 άτομα, έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη των ταραχών. Ο Τοκάγιεφ ανακοίνωσε εθνική ημέρα πένθους, για τη Δευτέρα προς τιμήν των νεκρών.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστό στο Καζακστάν για μέρες, εξακολουθεί να έχει προβλήματα σε μεγάλο βαθμό και σήμερα.
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον αμφισβήτησε την αιτιολόγηση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Καζακστάν και αμφισβήτησε εάν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως αποστολή ημερών ή εβδομάδων, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολύ μεγαλύτερη παρουσία.
“Ένα μάθημα πρόσφατης ιστορίας είναι ότι μόλις οι Ρώσοι βρίσκονται στο σπίτι σας, είναι μερικές φορές πολύ δύσκολο να τους πείσετε να φύγουν”, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.”
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το σχόλιο προσβλητικό και ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν θα πρέπει να αναλογιστεί το ιστορικό στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Ιράκ.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις