Για 3-4 άτομα
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- Μισό κιλό κιμάς (ανάμεικτος)
- 8 χοντρά κολοκύθια
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3 αυγά
- 2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
- 1 κουταλάκια σούπας δυόσμος (ψιλοκομμένος)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση, τα αδειάζουμε προσεκτικά ώστε να μην τα πληγώσουμε στα τοιχώματα τους, αλατίζουμε το εσωτερικό τους ενώ βάζουμε την ψίχα τους σε τρυπητό σκεύος, με λίγο αλάτι, αφήνοντας τα για λίγη ώρα να στραγγίξουν.
2. Σε τηγανάκι, σοτάρουμε το κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρουμε την στραγγισμένη ψίχα του κολοκυθιού σκέτη. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε τον σοταρισμένο κιμά με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε δυόσμο και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε 3 αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Σε ταψάκι, τοποθετούμε τα κολοκύθια, αφού πρώτα τα έχουμε στραγγίξει και τα γεμίζουμε με το μείγμα μας.
3. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τα κολοκύθια με τη μπεσαμέλ.
4. Φτιάχνουμε μια γρήγορη σάλτσα ντομάτα, με λίγο ελαιόλαδο και νερό και τη ρίχνουμε στο ταψάκι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη). Ψήνουμε τα γεμιστά κολοκύθια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 περίπου λεπτά.