Τουλάχιστον ακόμη τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ένας αστυνομικός, τρεις ειδικοί φρουροί και δύο πυροσβέστες φέρονται να διατηρούσαν δεσμούς με το πολυπλόκαμο κύκλωμα που θησαύριζε μέσω εικονικών εταιρειών και πωλούσε «προστασία» σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες.

Η εμπλοκή των εννέα ατόμων προέκυψε από την επισταμένη έρευνα που διενήργησαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με τα αδικήματα που βαρύνουν τον καθένα να διαφέρουν.

Συγκεκριμένα σε βάρος των τριών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για, κατά περίπτωση, αξιόποινη υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία υπαλλήλου για πράξεις που αντίκειται στα καθήκοντά του και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Σε βάρος των τριών ειδικών φρουρών και των δύο πυροσβεστών, σχηματίστηκε δικογραφία για ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών.

Βρέθηκαν όπλα, σφαίρες, μαχαίρια και χιλιάδες ευρώ 

Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά τις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος που πούλαγε προστασίας σε οίκους ανοχής και παράνομες λέσχες.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλους χώρους εντοπίστηκαν όπλα, σφαίρες, μαχαίρια, σιδερογροθιές ακούμα και τσεκούρια.

Επίσης βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, μετρητές χαρτονομισμάτων, διάφορες σφραγίδες, ασύρματοι και ρολόγια αξίας.

Ο αρχηγός της οργάνωσης 

Ως αρχηγός της οργάνωσης εμφανίζεται ένας 58χρονος με το ψευδώνυμο «Κρητικός» ο οποίος, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και με τη βοήθεια των αστυνομικών, είχε στήσει ένα δίκτυο εταιρειών μέσω των οποίων ξέπλενε μαύρο χρήμα και διέπραττε απάτες σε βάρος του Δημοσίου υπεξαιρώντας ή μη καταβάλλοντας τον αντίστοιχο ΦΠΑ.

Ειδικότερα, ο κλειστός πυρήνας που πλαισίωνε τον αρχηγό, είχε αναπτύξει ένα δαιδαλώδες δίκτυο εταιριών, στηριζόμενο σε πλήθος βοηθητικών μελών, που είχαν το ρόλο του «μπροστινού», ως μέλη ή διαχειριστές των εν λόγω εταιριών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχανόταν ο παράνομος πλουτισμός μέσω της εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση της υφαρπαγής του οφειλόμενου Φ.Π.Α., καθώς και η απαραίτητη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων.

Σημαντικό ρόλο κατείχε παράλληλα και ο υπαρχηγός ή αλλιώς... «θείος» καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε καταφέρει και σχηματοποιήσει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφόρησης και ενημέρωσης προερχόμενο από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας (εν ενεργεία και απόστρατους), το οποίο κρατούσε αποκλειστικά για τον εαυτό του, διαχέοντας την πληροφόρηση αυτή στα ιεραρχικά κατώτερα μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα αποτελούσε και τον διαχειριστή του «μαύρου» ταμείου, ενώ τον συνδέει πολυετής στενή φιλία με τον αρχηγό.

Επιπλέον καταλυτικός ήταν και ο ρόλος και του νούμερο 3 στην ιεραρχία της οργάνωσης. Ο λόγος για έναν επιχειρηματία ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την απρόσκοπτη λειτουργία του «δικτύου» των εταιριών που διέπρατταν την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Αποτελούσε έναν «μπροστινό πολυτελείας» καλύπτοντας την οργάνωση με το νομιμοφανή «μανδύα» του επιφανούς επιχειρηματία και είχε καθημερινή παρουσία στο «στρατηγείο» της ομάδας, ενώ κατά τις κινήσεις του είχε συνοδεία ασφαλείας.

Το απόρθητο «στρατηγείο» της οργάνωσης

Το «στρατηγείο» της οργάνωσης όπου λάμβαναν χώρα οι πληρωμές από τους πελάτες τους βρισκόταν σε γραφεία στη Συγγρού. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τους κατηγορουμένους, τα οποία πιο πολύ παρέπεμπαν σε «φρούριο» παρά σε έδρα εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα:

- Στατική φύλαξη της εισόδου με τουλάχιστον έναν σκοπό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας

- Ελεγχόμενη είσοδος επισκεπτών, καθώς ο εκάστοτε σκοπός επικοινωνούσε μέσω ασύρματης ενδοεπικοινωνίας με τα γραφεία αναφέροντας την άφιξη του επισκέπτη και αναμένοντας σχετική έγκριση για την είσοδο του,

- Επιτήρηση μέσω συστήματος καμερών, στις οθόνες του οποίου υπήρχε πάντα άτομο για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντα χώρου,

- Εγκατάσταση συστήματος απασφάλισης θυρών μέσω δακτυλικού αποτυπώματος των εγκεκριμένων ατόμων,

- Άφιξη των αρχηγικών μελών με συνοδεία δικύκλων και έτερων οχημάτων καθώς και μετέπειτα επιτήρηση των οχημάτων που τα μεταφέρουν καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο «στρατηγείο».

- Επικοινωνία μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (signal, viber, whatsapp, threema), προκειμένου να είναι αδύνατη η καταγραφή τους σε περίπτωση νόμιμης «επισύνδεσης».

Όσον αφορά στις ταρίφες, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι οίκοι ανοχής κατέβαλαν μηνιαίως το χρηματικό ποσό από 800 έως 2.500 ευρώ, ενώ οι λέσχες και τα παράνομα καζίνο από 1.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία επιμερίζονταν σε δύο δόσεις ανά δεκαπενθήμερο (κάθε 1η και 15 του μηνός).