Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή της τζαζ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  αγαπά την τζαζ και το αποδεικνύει εμπράκτως διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ιδιαίτερο αυτό μουσικό είδος.

Από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου η αφρόκρεμα της ελληνικής και της διεθνούς τζαζ σκηνής θα συναντηθεί στις σκηνές του Μεγάρου συμμετέχοντας στις εννέα συνολικά συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μουσική βραδιά που διοργανώνεται στις 6 Νοεμβρίου με τις τζαζ και μπλουζ δημιουργίες του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου.

 

Πρόγραμμα συναυλιών

Stefano di Battista Quartet
«Morricone Stories»
Σάββατο 5/11 | 21:00 | Αίθουσα Banquet

O Στέφανο ντι Μπαττίστα, αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του Έννιο Μορρικόνε, ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη που άφησαν εποχή.

 

«Τα μπλουζ του Θάνου»

Κυριακή 6/11 | 21:00 | Αίθουσα Banquet

 

Μουσικοί που συμπορεύτηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο σε ξεχωριστές στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας ερμηνεύουν συνθέσεις του σε ύφος τζαζ και μπλουζ, αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Cricos Cultural Events.

Τραγουδάει ο Χρήστος Θηβαίος

Δημήτρης Βασιλάκης, Gil Weinberg, Shimon Robot & Friends
Δευτέρα 7/11 | 21:00 | Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη

 

Τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη: το ρομπότ Σιμόν, η ιδέα και το όραμα

Η έρευνα του Δημήτρη Βασιλάκη ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ και έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ Σιμόν. H συναυλία-παρουσίαση στο Μέγαρο περιλαμβάνει συνθέσεις ειδικά γραμμένες για το ρομπότ Σιμόν από τον Γκιλ Γουάινμπεργκ, τον δημιουργό του, και τον Δημήτρη Βασιλάκη. Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ Σίμον συνοδεύει και αυτοσχεδιάζει στη μαρίμπα και στη φωνή.

 

Στο πλαίσιο της συναυλίας διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι την Τρίτη 8/11 (15:00-17:00) στο Υποσκήνιο Β΄ με ελεύθερη είσοδο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική συζήτηση με ειδικούς σχετικά με τις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την ανάπτυξη της ρομποτικής και την αλληλεπίδραση με την ανθρωπότητα και τις πιθανές χρήσεις της. Το πάνελ θα αποτελείται από επιστήμονες, ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές φιλοσοφίας, τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογίας, προγραμματισμού, ρομποτικής και μουσικής από ιδρύματα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Shimon Robot and Friends»
Διαδραστική παρουσίαση για εφήβους 12+ και ενήλικες
Κυριακή 6 Νοεμβρίου | 18:00-19:00

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το Σιμόν, το ρομπότ που δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, και υπό την καθοδήγηση του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, η αυθόρμητη πρόζα της τζαζ μουσικής συνδιαλέγεται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη διάδρασή τους με τους αλγόριθμους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου
Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Νοεμβρίου | 10:00-11:00 και 11:30-12:30
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έκαναν μάθημα και ανακάλυψαν αρχαία νεκρόπολη

Μια αρχαία νεκρόπολη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε εμβληματικό κάστρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ανασκαφές στο φρούριο Καστέλ, το εθνικό μνημείο της Βοσνίας – Ερζεγοβ...

Φόρτωση άρθρων...