Στην Ευριπίδου από το 1922 έως σήμερα
Αρώματα και χρώματα από την ανατολή βρίσκονται εδώ και 100 χρόνια στο ίδιο σημείο της Αθήνας προσελκύοντας ανθρώπους από όλον τον κόσμο.
Το Μιράν είναι ένα κατάστημα το οποίο βρίσκεται έναν αιώνα τώρα στην Ευρiπίδου.
Σουτζούκια, λουκάνικα, μπαχάρια και τυριά μπορεί να αγοράσει κανείς ή να τα απολαύσει στο πίσω μέρος του καταστήματος, στην αυλή πίνοντας τσίπουρο, μπύρα ή ακόμη και κάποιο εκλεκτό κρασί.
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Ο Μιράν το 1922 ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα και κατάφερε με την τέχνη του να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην πρωτεύουσα. Σήμερα ο εγγονός του Μιράν Κουρουνλιάν συνεχίζει την παράδοση και μιλά στο lykavitos.gr.
«Ο παππούς Μιράν δημιούργησε στην Κοκκινιά μια οικοτεχνία και καταπιάστηκε με τον παστουρμά και το σουτζούκι, την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του και τον παππού του στην Ανατολή. Σύντομα άνοιξε ένα μαγαζάκι 3 τετραγωνικών στην οδό Ευριπίδου – εδώ βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα–προκειμένου να συνδεθεί με την αγορά και τους εμπόρους της εποχής και να διαδώσει τα προϊόντα του. Η Ευριπίδου ήταν κέντρο εμπορίου», λέει στο lykavitos.gr ο Μιράν Κουρουνλιάν, ο άνθρωπος που είναι στο τιμόνι του 100χρονου καταστήματος.
«Είμαστε 100 χρόνια μαγαζί. 1922-2022.Μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία των Αρμενίων. Ο παππούς ήρθε στην Ελλάδα. Έφτιαξε ένα μαγαζάκι, εδώ στην Ευριπίδου 45, το οποίο ήταν 3 τ.μ, βέβαια από τότε μεγάλωσε. Εκτός από τον παστουρμά και του σουτζούκι που είναι δική μας παραγωγή, «φιλοξενούμε» προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα έχουμε βουβαλίσια προϊόντα από την Κερκίνη, έχουμε το ελληνικό προσούτο της Ευρυτανίας, έχουμε το παστάμι το βοδινό, το παστάμι της γαλοπούλας και άλλα ιδιαίτερα αλλαντικά. Επίσης έχουμε πολύ ιδιαίτερα τυριά από όλη την Ελλάδα, την Ιθάκη, την Μύκονο, είναι από παραγωγούς που δεν θα τους βρείτε πουθενά αλλού. Ειδικές συνεργασίες. Πολλές φορές πάμε και στα νησιά και τα φέρνουμε μόνοι μας. Στο μαγαζί μας έχουμε έναν μικρό χώρο που μπορεί κάποιος να απολαύσει πιάτα με τα προϊόντα μας, συνοδεύοντας το με τσίπουρο, κρασί ή μπύρα. Επίσης μπορεί να κάτσει κάποιος για πρωινό και να φάει ένα αυγό με παστουρμά, ή με σουτζούκι με λίγο ψωμί και να το απολαύσει».
Πληροφορίες:
- Αθήνα (Ευριπίδου 45): Τηλ: 2103217187
- Πειραιάς (Τσαμαδού 2 και Γούναρη) Τηλ: 2104121766
- Χαλάνδρι (Αν.Παπανδρέου 35)