Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, πιο εξωστρεφές και πιο ελκυστικό για τις ξένες επενδύσεις,  ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την εκπνοή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τη λήξη της περιόδου χάριτος του ελληνικού χρέους, το 2032,  σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε τη στροφή του Ομίλου AKTOR προς νέες δραστηριότητες ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα της οικονομίας, μίλησε για την επιτυχία του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, μπορεί να γίνει «οδηγός» στην κατασκευή μεγάλων υποδομών, επισήμανε την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της παραγωγής δημοσίων έργων, ενώ σχολίασε και την αισιόδοξη πορεία του εγχειρήματος του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Νέο παραγωγικό μοντέλο με ορίζοντα το 2032

Ο κ. Εξάρχου τόνισε την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βοηθήσει τη χώρα να εξυπηρετεί το βάρος του δανεισμού της, εν όψει της λήξης της περιόδου χάριτος του ελληνικού χρέους το 2032, σημειώνοντας ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να κάνει το επόμενο βήμα στην οικονομία. «Είναι ουσιώδες το τι θα γίνει από σήμερα, έως το 2032. Εάν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε την αναστροφή του παραγωγικού μοντέλου, τα έτη 2030-2032 θα είναι δύσκολα χρόνια» παρατήρησε.

Και, σημείωσε ότι ναι μεν η εικόνα της οικονομίας της χώρας έχει αναστραφεί διεθνώς, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που προηγήθηκαν, όμως θα πρέπει η Ελλάδα να παράγει, να εξάγει και να προσελκύει επενδύσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Ομίλου σχολίασε θετικά την πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα επιβληθούν έκτακτες εισφορές και μέτρα στις επιχειρήσεις, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη.

Ελπίδα για παράταση του RRF

Ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε το RRF βασική παράμετρο της ανάκαμψης και εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει παράταση του προγράμματος ώστε να απορροφηθεί στο σύνολό του, σημειώνοντας ότι η επικείμενη λήξη του, μας υποχρεώνει να χτίσουμε ένα μοντέλο για την επόμενη μέρα. Και παρατήρησε ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την εποχή που θα ακολουθήσει την λήξη του RRF, ενώ, μιλώντας για την αγορά των κατασκευών, προέβλεψε ότι χάρη στα έργα του προγράμματος, το ανεκτέλεστο του κλάδου θα αυξηθεί και θα χρειαστούν, στη συνέχεια, 4-5 χρόνια προκειμένου να εκτελεστεί.

Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι για να υπάρξει μία δυναμική επόμενη μέρα, θα πρέπει η χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και κεφάλαια, ώστε να συνεχίζει να κινείται η οικονομία και επισήμανε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με επιστροφή στην ύφεση.

Μετασχηματισμός σε εξέλιξη

Όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, η ανάγκη για προσαρμογή στην μετά RRF εποχή, ήταν και αυτή που ώθησε τον μετασχηματισμό του Ομίλου AKTOR, ο οποίος δρομολογεί επενδύσεις ύψους €2 δισ. Και παρατήρησε ότι, καθώς ο κερδοφόρος και αναπτυξιακός κύκλος των κατασκευών δεν είναι αέναος, ο Όμιλος στρέφεται από τώρα στην ανάπτυξη νεών δραστηριοτήτων, όπως οι ΑΠΕ, τα ακίνητα και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχώρησης, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση την επόμενη μέρα στην οικονομία. Επιπλέον, σημείωσε ότι το σχέδιο μετασχηματισμού του Ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά στην κατασκευαστική αγορά που οι μέτοχοι μίας εταιρίας αποφασίζουν να συνδράμουν τόσο αποφασιστικά στην ανάπτυξή της, εν όψει της ολοκλήρωσης της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίο (ΑΜΚ), ύψους €200 εκατ.

Παράδειγμα και μάθημα το Μετρό Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα υποδειγματικό έργο Μετρό, το οποίο είναι το ωραιότερο στην Ελλάδα και διαθέτει έναν σπουδαίο σταθμό – μουσείο («Βενιζέλου»), που θα γίνει πόλος έλξης για την πόλη. Ο επικεφαλής του Ομίλου υπογράμμισε ότι η υπόθεση του Μετρό Θεσσαλονίκης συνδυάζει όλες τις παθογένειες των δημοσίων έργων στην Ελλάδα, στις οποίες οφείλονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που επηρεάζουν την άρτια εκτέλεση ενός έργου, αλλά αποτελεί και μάθημα για το τι χρειάζεται να γίνει ώστε ένα έργο να ολοκληρώνεται εμπρόθεσμα και σωστά.

Και χαρακτήρισε τη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού στο έργο, παράδειγμα προς μίμηση, καθώς το ζήτημα των αρχαιοτήτων αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα και κατέληξε σε εξαιρετικό αποτέλεσμα. «Το τελευταίο έτος ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα» σημείωσε ο κ. Εξάρχου και επισήμανε ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο στην κατασκευή μεγάλων έργων, εάν συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και εργολάβων.  «Η AKTOR απέδειξε ότι έχει εξαιρετικά καλή, τεχνική ικανότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ένα παρόμοιο πνεύμα συνεργασίας αποκαταστάθηκε και στις εσωτερικές σχέσεις της κοινοπραξίας, γεγονός που υπήρξε καταλυτικό για την ολοκλήρωση του έργου.

 Αλλαγές σε εγγυητικές και πτυχία

Αναφερόμενος στις παθογένειες των μεγάλων έργων, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι αυτές αφορούν την δημοπράτηση ανώριμων μελετητικά έργων, την καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων και την εμπλοκή των αρχαιολογικών εργασιών, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να συμβαίνει. Ενώ τόνισε ότι τόσο το ζήτημα της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, το οποίο θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο στο μέλλον, όσο και το θέμα των εργοληπτικών πτυχίων χρήζουν αντιμετώπισης.

Αισιοδοξία για τον 5ο πυλώνα

Παράλληλα, μιλώντας υπό την ιδιότητα του μετόχου και εταίρου της Thrivest Holdings, που επένδυσε για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα και τη δημιουργία της νέας Attica Bank, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι μέτοχοι είδαν εγκαίρως ότι υπήρχε επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα, δεδομένων και των κενών που υπάρχουν στην αγορά εξ αιτίας του μεγέθους των συστημικών τραπεζών. Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι πλέον η Attica Bank έχει εξυγιανθεί πλήρως, έχοντας καθαρά ίδια κεφάλαια, μηδενικές υποχρεώσεις σε αναβαλλόμενο φόρο, υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο και είναι απολύτως έτοιμη να εξυπηρετήσει ένα τμήμα του επιχειρείν που δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις τραπεζικές πιστώσεις, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας.