Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν συνδεθεί σε υπερυψηλές ταχύτητες Internet 15.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Περιστέρι με το δίκτυο Fiber to the Home (FttH) που αναπτύσσει η ΔΕΗ, ενώ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια η εταιρεία θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενώ προωθεί τις αντλίες θερμότητας.
Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αλέξανδρου Πατεράκη και ομοίως του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Καρακούση στο δεύτερο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
«Η εταιρεία μπαίνει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σαν πάροχος χονδρικής προς άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το εύρος του δικτύου μας επιτρέπει να προσφέρουμε υψηλές και σταθερές ταχύτητες σε όλη τη χώρα, ενώ οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι θα είναι οι καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν υπερυψηλές ταχύτητες 1 Gbps, σε τιμές κάτω του μισού από τις υπάρχουσες», υπογράμμισε, ο κ. Πατεράκης.
Οι συνδέσεις θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των παλαιών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η μετάβαση στους νέους «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος. Περιγράφοντας τα οφέλη των έξυπνων μετρητών τόνισε ότι «πέρα από το αυτονόητο ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να περνάει από την οικία ελεγκτής για να πραγματοποιεί μέτρηση, οι μετρήσεις θα είναι άμεσα διαθέσιμες στον καταναλωτή, άρα θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ο ψηφιακός μετρητής θα ενημερώνει τον πελάτη που εντοπίζεται η βλάβη, δηλαδή στο δίκτυο ή στην οικία. Τέλος, ο ψηφιακός μετρητής θα ενημερώνει και για την κατανάλωση που αφορά τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης, διευκολύνοντας και εδώ την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας».
«Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι για εμάς πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα. Είναι ένα θέμα που μελετάμε πολύ καιρό. Μέσα στο 2022 θα γίνουν τα πρώτα βήματα, τα πρώτα σταθερά βήματα ώστε να χτίσουμε εμπειρία εσωτερικά, να φτιάξουμε μια νέα υπηρεσία που θα έχει διαστασιολογηθεί σωστά. Και κυρίως, θέλουμε να είναι απλό», ανέφερε ο κ. Καρακούσης στο ίδιο συνέδριο.
Τόνισε επίσης, ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα στην ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τις αντλίες θερμότητας, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί με βάση τα χαρακτηριστικά του σπιτιού να προτείνει ποια αντλία θερμότητας είναι η κατάλληλη και πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να γίνει η απόσβεση της επένδυσης.
Ερωτηθείς αν η ΔΕΗ μελετά το ενδεχόμενο ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, ανέφερε ότι ήδη υπάρχει μια προσφορά 500 ευρώ στον πελάτη: «Αναμένουμε να δούμε τα νέα πακέτα κρατικών επιδοτήσεων που θα ανακοινωθούν και θα εξετάσουμε σταδιακά πώς θα το ενισχύσουμε και θα το κάνουμε πιο συστηματικό», πρόσθεσε.
«Σήμερα, έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα με 600 φορτιστές και το πλάνο που έχουμε ήδη ανακοινώσει είναι να αναπτυχθούμε σε 10.000 φορτιστές στα επόμενα 5 χρόνια. Ήδη, καλύπτουμε πάνω από 70 περιοχές», ανέφερε τέλος ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροκίνησης Κυριάκος Κοφινάς.