H θωράκισή της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την επαναβιομηχανοποίηση με όρους υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα οσα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Κρίστιαν Χατζημηνάς, στο πλαίσιο του ετησίου Gala της Ε.ΕΝ.Ε.
Ειδικότερα, η Ε.ΕΝ.Ε. συνδυάζοντας την εορταστική περίοδο με τα 36 χρόνια δυναμικής παρουσίας της στη χώρα, διoργάνωσε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, ετήσιο Gala – black tie στο Ecali Club. Oι σημαντικότεροι επιχειρηματίες της χώρας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου και σύσσωμα τα Μέλη της Ένωσης, έδωσαν το «παρών», ενώ, μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα επιχειρηματικές συζητήσεις για τον απολογισμό της χρονιάς.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Κρίστιαν Χατζημηνάς, αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας όμως πως η θωράκισή της περνάει μέσα από την επαναβιομηχανοποίηση με όρους υψηλής τεχνολογίας, τόσο στην παραδοσιακή βιομηχανία, αλλά και στους άλλους πυλώνες της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία μέσω scalable εφαρμογών και τεχνολογικών λύσεων. Σημείωσε μάλιστα, την ανάγκη για προνοητικότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, καθώς και την κρίσιμη παράμετρο του ανθρώπινου δυναμικού, στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε άμεσα και γενναία με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Κλείνοντας, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς προανήγγειλε την Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ένωσης με τίτλο ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, σε συνεργασία με σημαντικές επιχειρηματικές ενώσεις, και θα εστιαστεί στις συγκεκριμένες προτάσεις που απορρέουν από την ολοκλήρωση των στοχευμένων workshops που διοργανώνει ανά τομέα η Ένωση εδώ και ένα χρόνο.
Τον Πρόεδρο διαδέχτηκε στο βήμα η τ. Πρόεδρος της Κροατίας (2015-2020) Kolinda Grabar – Kitarović, η οποία εστίασε στους λόγους για τους οποίους επιχειρήσεις και κυβέρνηση πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένες. Υπογράμμισε πως οι διαφορές μεταξύ του διευθυντή και του ηγέτη δεν υπάρχουν πια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του να μαθαίνει η κυβέρνηση από τον ιδιωτικό τομέα, από αυτούς δηλαδή που συνεισφέρουν, όχι μόνο στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στη γνώση, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των δύο πυλώνων.
Κλείνοντας, στάθηκε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της γνώσης της πληροφορίας και αναφέρθηκε στον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας σε αυτά τα game-changing megatrends. Από αυτό προκύπτει και η ανάγκη στενής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, σε ένα ευρύ φάσμα όπου η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βοηθήσει την προετοιμασία του αύριο.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν το επιχειρείν, τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα – που έχουν θετική αντανάκλαση στην ελληνική οικονομία, αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη μέσω της οποίας δικαιώνεται ο ρόλος της υγιούς επιχειρηματικότητας. Άλλωστε το επιχειρείν παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια επιτάχυνσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ακόμη ανέφερε, πως συστατικά της επιτυχούς πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η στήριξη της επιχειρηματικότητας τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της. Έκλεισε προσθέτοντας πως στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης θα συμβάλλουν επιτυχημένες διαρθρωτικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέδειξε το γενικότερο κλίμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας που επικρατεί, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο του ελληνικού τουρισμού στη στήριξη της εθνικής οικονομίας, καθώς και τη σημασία του ως βασικού πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Τόνισε πως το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά προκειμένου να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης με όραμα και στόχο την αειφορία, με πυξίδα το μέτρο και την ισορροπία, το σεβασμό στον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και τη διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ευκαιρία για τον τουρισμό, η οποία παρουσιάζεται με τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, για την απορρόφηση των οποίων έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομών, έργα αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και έργα ενίσχυσης και προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τέλος, ανέφερε πως στόχο του υπουργείου αποτελεί η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τουριστικό τομέα, καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, διακρινόμενο για τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και την αυθεντικότητά του.
Ακολούθησαν οι τιμητικές βραβεύσεις, με στόχο τα βραβεία αυτά να αναδείξουν βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και παραδείγματα επιτυχίας που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και πρότυπο για το ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε η Πρωτοβουλία ΕΛΛΑΔΙΚΑ-ΜΑΣ, από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ε.ΕΝ.Ε Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο, ο οποίος είχε και μία ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων επί σκηνής για την Ελληνικότητα στο εγχώριο επιχειρείν με τον Πρόεδρο της Πρωτοβουλίας κ. Άγι Πιστιόλα.
Επίσης, η εταιρία «Welcome Pickups» και ο Αλέξανδρος Τρίμμης, που μπόρεσε να χτίσει μία τεχνολογική-ψηφιακή πλατφόρμα παγκόσμιας εξαγωγής της Ελληνικής φιλοξενίας, καθώς και η «MATRIX PACK» και ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, για την ελληνική εξαγωγική εταιρία που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για ταχύρρυθμο scaleup μέσω στρατηγικών επενδύσεων εξωστρέφειας.
Προσθέτως, βραβεύτηκε η «Deep Sea» και οι ιδρυτές της Άλκηστης και Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος για την καινοτόμα “marine-tech” λύση που ανέπτυξαν και πούλησαν στον διεθνή Ιαπωνικό Kολοσσό Nabtesco, καθώς και η Sotiria Technology (Ιωάννης Αναστασάκης) και την ADAMANT (Δημήτριος Βλάχος) για τη συμβολή τους στην αμυντική και την αεροδιαστημική καινοτομία στην Ελλάδα.
Το τελευταίο βραβείο αποδόθηκε στον ερμηνευτή-καλλιτέχνη κ. Κωνσταντίνο Αργυρό για την επιχειρηματική του δράση, από τον Γενικό Διευθυντή της Ε.ΕΝ.Ε κ. Παύλο Ευθυμίου, που υπογράμμισε πως από ένα πρότζεκτ μερικών χιλιάδων ευρώ σήμερα η εταιρία όπου πλειοψηφεί ο Κωνσταντίνος Αργυρός αναπτύσσεται ταχύτατα, με ισχυρή εξωστρέφεια, και έχει ήδη περάσει το φράγμα των δεκάδων εκατομμυρίων, προάγοντας την ελληνική μουσική και τον ελληνικό τρόπο ζωής ήδη σε 5 Ηπείρους μέσω των Tours και των Συναυλιών που τόσο επιτυχημένα διοργανώνει ο κ. Αργυρός με τους κκ. Κασιδόκωστα και Αρσενάκο της Panik.
Μέρος των εσόδων της βραδιάς θα διατεθούν στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοικτή.