Ενδιαφέρον άνευ προηγουμένου για την έκδοση της Εθνικής αναφορικά με τη διάθεση ποσοστού 20% + 2% των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποεπένδυση από την ΕΤΕ. Ενδεικτικό είναι ότι το βιβλίο του ενός δισ. που ζητούν οι ανάδοχοι καλύφθηκε το πρώτο εικοσάλεπτο, ενώ η ζήτηση έχει ξεπεράσει ήδη τα 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοση κατά 5 φορές.
Η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, σε σύνολο 914.715.153 κοινών μετοχών το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 20%, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής:
i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά και
ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διεθνή προσφορά. Για τη δημόσια προσφορά στο εξωτερικό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds και family offices.
Με το που άνοιξε το βιβλίο έγινε ολοφάνερο ότι το ενδιαφέρον , τόσο των Ελλήνων, όσο και των διεθνών επενδυτών, είναι έντονο για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει προς πώληση το ΤΧΣ, ενώ αγορά προεξοφλούσε κάλυψη του βιβλίου και από την πρώτη ημέρα της διάθεσης όπως και έγινε. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε τη Δευτέρα (13/11) στα 5,482 ευρώ και προμηνύεται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στα ανώτατα επίπεδα.
Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας.
Από τα σημεία που ξεχωρίζουν οι επενδυτές στην Εθνική Τράπεζα είναι:
- η υψηλή αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της συγκριτικά με την αποτίμησή της (η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ φτάνει περίπου στο 18% (17,8%) - και ειδικά στο γ΄ τρίμηνο ενισχύθηκε στο 20,8% - έναντι απόδοσης 10% - 12% που παρουσιάζουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερη αποτίμηση),
- η ισχυρή ρευστότητά της, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά (η πλεονάζουσα ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύθηκε περαιτέρω σε 7,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2023),
- ο καθαρός ισολογισμός της (ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 3,6%, με τα ΜΕΑ να διαμορφώνονται σε 1,1 δις. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις), και
- η υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια, επίσης από τις ισχυρότερες πανευρωπαϊκά (ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 17,9% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 20,3%).
Τα τέσσερα αυτά ατού, αλλά και η κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2023-2025 στην οποία προσβλέπει η Διοίκηση της ΕΤΕ, όπως έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις της σε αναλυτές, δημιουργούν το ισχυρό πλαίσιο ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας για την Εθνική Τράπεζα.