Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Στόχος για EBITDA 1,8 δισ. το 2024 - Μέρισμα στο 55% των καθαρών κερδών ως το 2026

Επιχειρήσεις

Αύξηση του μερίσματος για τους μετόχους της ΔΕΗ στο 55% των καθαρών κερδών έως το 2026, από 35% σήμερα, διάστημα στο οποίο αναμένεται και αύξηση του μεγέθους των κερδών, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης κατά την ομιλία του στη σημερινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης, του μετασχηματισμού της Επιχείρησης που ξεκίνησε το 2019.

«Η ΔΕΗ βρίσκεται σε συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Η αλλαγή πορείας είναι εμφανής στα αποτελέσματα, η ΔΕΗ σήμερα είναι μία υγιής εταιρεία που παράγει αξία για όλους τους stakeholders, ικανή να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο κ. Στάσσης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε την αναβάθμιση του στόχου για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο 1,8 δισ. ευρώ το 2024, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

  • Στο τέλος του 2023 οι μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία ήταν 4,6 γιγαβάτ ενώ άλλα 2,8 γιγαβάτ ήταν υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.
  • Η έξοδος από τον λιγνίτη θα ολοκληρωθεί έως το 2026. Το 2023 η λιγνιτική ισχύς μειώθηκε κατά 0,9 γιγαβάτ, ενώ οι ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 1,1 γιγαβάτ.
  • Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2023 μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκε σε 9,7 εκατ. τόνους.
  • Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών το δίκτυο FTTH (Fiber To The Home) της ΔΕΗ έφθασε πέρυσι σε 140.000 νοικοκυριά στην Αττική και 185.000 στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος το 2025 είναι η κάλυψη 1,7 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η εμπορική διάθεση του δικτύου θα ξεκινήσει εντός του 2024, ενώ για την τριετία 2024-2026 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 680 εκατ. στον τομέα. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και την εισφορά του στην 100% θυγατρική εταιρεία «Fibergrid».

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2023, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην απόκτηση των asset της Enel στη Ρουμανία, την οποία χαρακτήρισε «εξαγορά ορόσημο». Σημείωσε πως εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή που έχει θέσει η ΔΕΗ, να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

«Παράλληλα, εντός του 2023 προχωρήσαμε στην απόκτηση της Κωτσόβολος. Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση, που βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική προσέγγιση του Ομίλου. Συμβάλλει στη μετατροπή της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο, ενώ εξοικονομεί περίπου 100 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο, τα οποία προόριζε για τη δημιουργία δικτύου logistics και πληροφοριακών συστημάτων», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο έτος ο Όμιλος προχώρησε επίσης στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καταρχάς μέσω της συνεργασίας με τη RWE. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκαν και άλλες κινήσεις, όπως η συμφωνία συνεργασίας με την Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη έργων 2,3 GW. «To 2024 εξελίσσεται δυναμικά, όπως με τη συμφωνία με τη Metlen για την απόκτηση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW. Μέσω της συμφωνίας μεταξύ άλλων, ο Όμιλος θα αποκτήσει έργα σε τρεις νέες χώρες, στην Ιταλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε πως σε επίπεδο pro forma τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν το 2023 σε 1,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ, μαζί με την εξαγορά της Enel Romania, με σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στα δίκτυα διανομής.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Ομίλου μετράει ήδη 4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ η ΔΕΗ έχει σε στάδιο κατασκευής, ή υπό κατασκευή, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,8 GW. Επομένως, έχει διασφαλίσει το 70% περίπου των νέων εν λειτουργία μονάδων μέχρι το 2026.

«Η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια. Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών, με στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 55% το 2026, καθώς ταυτόχρονα θα αυξάνονται τα καθαρά κέρδη», συμπλήρωσε.

Με την εξαγορά της Enel Romania, η πελατειακή βάση του Ομίλου ενισχύθηκε το 2023 από 5,6 σε 8,5 εκατομμύρια. Το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του ανήλθε σε 10,7 GW, με σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ. Από το δυναμικό αυτό, πάνω από το 50% αφορά ευέλικτη παραγωγή, από υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο δίνει μεγάλη αξία στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε κατά 0,9 GW, η οποία υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος σε ΑΠΕ κατά 1,1 GW. Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, το 2023 καταγράφηκε βελτίωση σε όλους τους δείκτες απόδοσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Αναφορικά με το δίκτυο Fiber to Home, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως έως το τέλος του 2030 η κάλυψη ανερχόταν σε 140.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέχρι τον Μάρτιο αυξήθηκε στις 180.000, με στόχο το 2025 να καλύπτει 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα η κάλυψη θα αυξηθεί στα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεων, με πελατειακή βάση 1 εκατ. έως το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το 2023 ήταν άλλη μία κομβική χρονιά για τον Όμιλο, με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ενίσχυσης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, και την εξαγορά της Enel Romania. Και όλα αυτά διατηρώντας ταυτόχρονα διατηρώντας μία πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση.

«Για το 2024 έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, με ισχυρή κερδοφορία που μας επέτρεψε να αναθεωρήσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Προχωράμε δυναμικά με όραμα έναν Όμιλο ΔΕΗ που οι πελάτες θα προτιμούν γιατί έχει τα καλύτερα προϊόντα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Έναν Όμιλο που θα βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, σε όλες τις αγορές που έχει παρουσία, αποτελώντας ηγέτη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών & υπηρεσιών στη ΝΑ Ευρώπη», κατέληξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...