Ο διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής FIRST Global Challenge 2024, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024 και η COSMOTE, ως χορηγός τηλεπικοινωνιών, έχει φροντίσει να καλύψει με υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές κινητής και σταθερής τις ανάγκες διεξαγωγής του. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό διαγωνισμό, που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα δύο δισεκατομμύρια νέων στον κόσμο να ασχοληθούν με τους τομείς του STEM, συμβάλλοντας μέσα από την τεχνολογική καινοτομία στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων του πλανήτη.

Στο FIRST Global Challenge 2024 θα συμμετάσχουν οι εθνικές ομάδες 190 και πλέον χωρών. Μέσα από το STEM χιλιάδες νέοι θα προτείνουν λύσεις σχετικά με το θέμα του φετινού εκπαιδευτικού διαγωνισμού, που είναι «Feeding the Future». Οι συμμετέχοντες μαθητές ηλικίας 14-18 ετών θα χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τις δεξιότητές τους για να κατασκευάσουν ρομπότ, τα οποία μέσα από μια προσομοίωση της πραγματικότητας θα εστιάσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος διατροφής.

Η τελετή έναρξης του FIRST Global Challenge 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο, ενώ το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ). Η COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, αξιοποιώντας τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα στη χώρα, το COSMOTE Fiber και το COSMOTE 5G, παρέχει ειδικά σχεδιασμένες λύσεις συνδεσιμότητας τόσο για το διαγωνιστικό μέρος και την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα των ρομπότ, όσο και την τελετή έναρξης. Συγκεκριμένα θα παρέχει μέσω οπτικής ίνας υψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps, ενώ παράλληλα έχει διαθέσει 1.700 κάρτες κινητής 5G στους συμμετέχοντες μαθητές, διοργανωτές και εθελοντές του διεθνούς τουρνουά ρομποτικής.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων που συμμετέχουν στο φετινό FIRST Global Challenge στην Αθήνα, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα γρήγορα δίκτυα της COSMOTE και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Η συνεχής συνεισφορά μας στην εκπαιδευτική ρομποτική και τα προγράμματα STEM, ενισχύει την καινοτομία και συμβάλλει στην καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων της νέας γενιάς στην Ελλάδα. Αυτή η μεγάλη κοινότητα νέων θα διαμορφώσει το μέλλον της ρομποτικής και της καθημερινότητάς μας.», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ. 

Με την ταχεία ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, η COSMOTE χτίζει σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Μέσω του COSMOTE Fiber, δίνεται πρόσβαση σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 τα 1,8 εκατ. Στην κινητή, το COSMOTE 5G ξεπέρασε το 99% σε πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ για ακόμη μια φορά η COSMOTE προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση του δικτύου COSMOTE 5G+. Η εξέλιξη του δικτύου κινητής COSMOTE που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA) θα προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, απελευθερώνοντας τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G και φέρνοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.

Στρατηγική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης της COSMOTE αποτελεί η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους. Εκτός από τις επενδύσεις σε σύγχρονα ψηφιακά δίκτυα, η COSMOTE, την τελευταία δεκαετία, συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.