Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Νέα δάνεια 30 δισ. έως το 2030 από τις τράπεζες στην Ενέργεια

Oι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο τα κεφάλαια, όσο και τη ρευστότητα για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Επιχειρήσεις

Στα σημαντικά βήματα που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στον ηγετικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των σχετικών project, αναφέρθηκε ο κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την τοποθέτησή του στο Ενεργειακό Συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε, παράλληλα, τις προκλήσεις που υπάρχουν για την ταχεία και αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν.

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στις ΑΠΕ, καλύπτοντας περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η δυναμικότητα (σε GW) αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει αποκαλύψει ορισμένες προκλήσεις ως προς την αποτελεσματική ανάπτυξη, απαιτώντας: α) επέκταση του δικτύου και διασυνδεσιμότητα, έτσι ώστε να γίνεται χρήση των ΑΠΕ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και β) δυνατότητες βέλτιστης αποθήκευσης σε περιόδους υπερβολικής προσφοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιοοι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χρηματοδοτήσουν περίπου το ένα τρίτο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα φτάσει τα 94 δισ. ευρώ έως το 2030. Επομένως, ο τραπεζικός κλάδος θα διαθέσει σε χορηγήσεις περίπου 30 δισ. ευρώ σε διάστημα 6 ετών ή 5 δισ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί σε τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το υφιστάμενο επίπεδο της χρηματοδότησης του κλάδου της ενέργειας.

Όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο τα κεφάλαια, όσο και τη ρευστότητα για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. «Είναι επίσης αναγκαία η δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων χρηματοδότησης έργων και στην Εθνική Τράπεζα είμαστε περήφανοι που έχουμε ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πεδίο και γι’ αυτό αποκαλούμαστε Τράπεζα Ενέργειας της χώρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ΕΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στον συγκεκριμένο τομέα. «Μάλιστα πρόσφατα δημιουργήσαμε και διαθέτουμε ένα νέο καινοτόμο ενεργειακό προϊόν, το οποίο προσφέρει σταθερές τιμές ενέργειας, τόσο σε καταναλωτές όσο και σε παραγωγούς ενέργειας, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις ταμειακές τους ροές», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι εκτός από προκλήσεις, υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες. Η χώρα θα πρέπει να εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο σε αυτή τη μετάβαση και οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πειραιώς: Υπογράφηκε η νέα διετής Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας – Οι παροχές και οι αυξήσεις

Νέα διετή Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπέγραψαν η Διοίκηση της Πειραιώς και ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), επισφραγίζοντας τον καλό...

Φόρτωση άρθρων...