Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος παρά τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist σε πάνελ που συμμετείχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ειδικότερα, ο Παύλος Μυλωνάς εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην χώρα μας θα είναι περιορισμένες καθώς η εξάρτηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία για την χώρα μας είναι χαμηλή, με μόλις 5% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με μείωση της κατανάλωσης, ουσιαστική αύξηση παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην χώρα μας και βραχυχρόνια αύξηση παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων.
Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι για το 2022 δεν θα υπάρξει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που να προκαλέσει ανησυχία, λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί από πλευράς πολιτείας και απορροφούν σημαντικό μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους και γενικότερα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη.
Για το τραπεζικό σύστημα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εκτίμησε ότι είναι πλέον ικανό να χρηματοδοτήσει όλες τις βιώσιμες επενδύσεις καθώς διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα. Έκανε αναφορά στην σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε φάση κερδοφορίας.
Μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Μυλωνάς είπε ότι εξέφρασε την ικανοποίηση για την μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε καθώς έχουν έχει μειωθεί σε επίπεδα 12% του συνόλου με συνεχώς καθοδικές τάσεις. Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις παρά τις νέες προκλήσεις εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους.
Ο κ. Μυλωνάς έκανε επίσης αναφορά στον τουρισμό επισημαίνοντας ότι το 2022 θα είναι για την χώρα μας η καλύτερη χρονιά από κάθε προηγούμενη, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό γενικότερα για την ελληνική οικονομία, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας πρωταγωνιστεί στην συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρα μας.