Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Τέρνα Ενεργειακή: Σε λειτουργία και οι 3 Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Επιχειρήσεις

Παρελθόν αποτελεί πλέον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφού σήμερα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, υποδεχόμενη τα πρώτα απορριμματοφόρα από το Δήμο Σπάρτης.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Συνολικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

• τριών (3) Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος
• τριών (3) Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
• δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας καθώς και η μεταβατική διαχείριση στη Μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

Η θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία αποτρέπει από την ταφή και αξιοποιεί τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, εκτρέπει από την ταφή 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το έργο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Πειραιώς στηρίζει την αλιεία

Η Πειραιώς, της οποίας στρατηγική επιλογή είναι η στήριξη του Αγροδιατροφικού Τομέα βρίσκεται δίπλα και στον Έλληνα αλιέα, με στόχο τη στήριξή του και τον εκσυγχρονισμό των αλιευτι...

«AEGEAN Santa Crew»: Εθελοντές-εργαζόμενοι της AEGEAN έστειλαν μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης και τα φετινά Χριστούγεννα

Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η AEGEAN με την εθελοντική ομάδα εργαζομένων της «AEGEAN Santa Crew» μετέφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων σκορπίζοντας χαμόγελα σε μαθητές σχολείων νησιώ...

Φόρτωση άρθρων...