Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές 4 δισ. για το πράσινο 5ετές ομόλογο - Στο 4,625% το κουπόνι

Επιχειρήσεις

Σε «έξοδο» στις αγορές προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς με πράσινο πενταετές ομόλογο για το οποίο η αρχική καθοδήγηση είναι για επιτόκιο κοντά στο 5%.

Για το ομόλογο εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση που υπερκάλυψε την έκδοση πάνω από έξι φορές και οι προφορές έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου συμπιέστηκε στο 4,625%, από την περιοχή του 5% όπου είχαν τεθεί οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης (IPT).

Η τράπεζα εξουσιοδότησε την BNP Paribas ως Sole Green Structurer και τις BNP Paribas, BofA, Commerzbank, HSBC και Intesa Sanpaolo ως αναδόχους της έκδοσης.

Το ομόλογο θα είναι τύπου “πράσινο” senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας ανακλήσιμο μετά τα 4 έτη.

Τα έσοδα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή και αναχρηματοδότηση των «Πράσινων στοιχείων ενεργητικού» της τράπεζας και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βάση των στοιχείων MREL.

Η αναβάθμιση της τράπεζας Πειραιώς

Σε ba2 από ba3 προηγουμένως, αναβάθμισε την Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) της τράπεζας Πειραιώς η Moody’s, ενώ αναβάθμισε και τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από το Baa2. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας αναβαθμίστηκαν σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3 και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) επιβεβαιώθηκαν σε Baa3(cr) /P-3(cr).

Όπως εξηγεί η Moody’s, το BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ενδυνάμωση του ισολογισμού της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισής της, σε συνδυασμό με αυξημένη κάλυψη NPE κατά 60,2%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...