Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Ιουλίου ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού €2,3 δισ., από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.) που αφορούν το δανειακό σκέλος του εθνικού σχεδίου. Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Τ.Α.Α. ύψους €4,52 δισ. Συνολικά οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Τ.Α.Α. ανέρχονται πλέον σε €17,2 δισ. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο υποβλήθηκε αίτημα πληρωμής ύψους €1 δισ. από το σκέλος των επιχορηγήσεων, η εκταμίευση του οποίου αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Με βάση τα μηνιαία στοιχεία για την αγορά εργασίας καταγράφεται σταθερή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024, προμηνύοντας ότι – με βάση τα αναλυτικά τριμηνιαία στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΑΤ στις 5/9 – το β’ τρίμηνο το ποσοστό ανεργίας θα κινηθεί σε επίπεδα κοντά στο 9,8% σε μη εποχικά εξομαλυμένη βάση (Q2.23: 11,2%), δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings στις 12/7 επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές.

Τον Ιούλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 106,8 μονάδες, έναντι του 110,5 μονάδες τον Ιούνιο. Η τάση αυτή συνδέεται αφενός με την οριακή υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών και αφετέρου με την πτώση στο σύνολο των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών με μόνη εξαίρεση την μικρή βελτίωση στον δείκτη λιανικού εμπορίου.

Οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας (εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία) κινήθηκαν ως εξής:

Τον Μάιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της θετικής συμβολής στους κλάδους της «μεταποίησης» και του «ηλεκτρισμού». Το πεντάμηνο 2024 ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 5,8% σε ετήσια βάση,

Στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων & λιπαντικών), οι δείκτες κύκλου εργασιών & όγκου αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 12,1% yoy και 10,7% yoy αντίστοιχα.

Στις κατασκευές, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 40,1% σε ετήσια μη εποχικά εξομαλυμένη βάση και συνολικά την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος κατά 41,5%.

Με βάση τα μηνιαία στοιχεία για την αγορά εργασίας καταγράφεται σταθερή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024. Τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,6% σε εποχικά εξομαλυμένη βάση και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,9%.

Τον Ιούνιο, ο εθνικός πληθωρισμός (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 2,3% (Μάιος 24: 2,4%) και ο εναρμονισμένος στο 2,5%.

Στην ομάδα “διατροφή & μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται υποχώρηση των εντόνων πληθωριστικών πιέσεων στο 2,1%, αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό το αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή μιας σύγκρισης με τον Ιούνιο του 2023 όταν ο πληθωρισμός στην κατηγορία αυτή έφτασε το 12,2%. Η τάση αυτή σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του γενικού δείκτη πληθωρισμού αλλά και στην απόκλιση του από τον δομικό ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3% από 2,7% τον Μάιο 2024.

Το α’ εξάμηνο του 2024, ο κρατικός προϋπολογισμός, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση παρουσίασε έλλειμμα €2,3 δισ, αυξημένο κατά €206 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η αύξηση στο έλλειμμα συνδέεται με το ισοζύγιο ΤΑΑ και ΠΔΕ και ειδικότερα με τα χαμηλότερα έσοδα ΤΑΑ κατά €954 εκατ. και την υπέρβαση των δαπανών κατά €452 εκατ. Αντίθετα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφεται σαφής μείωση του ελλείμματος κατά €1,6 δισ. (στα – €42 εκατ.) κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων και ειδικότερα των φορολογικών (κατά €2,0 δισ.). Το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε στα €2,9 δισ. έναντι €2,1 δισ. την ίδια περίοδο το 2023 (σελ. 15). Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο Τ.Α.Α. και ΠΔΕ επηρεάζεται από τις εκταμιεύσεις από την ΕΕ με βάση τα αιτήματα πληρωμής της κυβέρνησης τα οποία δεν γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Τον Μάιο του 2024 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά €720 εκατ. σε σχέση με τον Μάιο 2023 φτάνοντας στα €2,4 δισ. Το α’ πεντάμηνο του 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά €1,7 δισ, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023 (στα €9,1 δισ), λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών (κατά €2,4 δισ) και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων (κατά €0,9 δισ), όταν αντίθετα καταγράφεται βελτίωση στα ισοζύγια δευτερογενών εισοδημάτων (κατά €1,2 δισ) αλλά και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά €0,3 δισ) (σελ.16).

Διεθνείς Εξελίξεις

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη κατά το β’ τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις ΗΠΑ ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, απρόσμενα θετικά. Ωστόσο, η πρόσφατη εξέλιξη των πρόδρομων δεικτών και στις δύο οικονομίες αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, κάτι που καταδεικνύουν και οι σταδιακά λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, ιδίως στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός, από την άλλη, εξακολουθεί να υπερβαίνει συγκρατημένα το στόχο του 2% που έχουν θέσει η ΕΚΤ και η Fed και προβλέπεται να συγκλίνουν σε αυτόν το 2025.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο οι δύο κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των βασικών επιτοκίων τους τον Σεπτέμβριο συγκεντρώνει υψηλή πιθανότητα Στην Κίνα, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και η παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά της να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (της τάξης του 4,5%-5%).