Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η οδήγηση στο χιόνι – πάγο έχει τα μυστικά της

Αυτοκίνητο

Τα χειμερινά ελαστικά είναι μία σημαντική και επιβεβλημένη λύση για την οδήγηση στο χιόνι. Όμως επειδή παράλληλα είναι μια ιδιαίτερα κοστοβόρα λύση, οι αλυσίδες θα βοηθήσουν ένα αυτοκίνητο με χειμερινά ελαστικά (αυτά που «φοράμε» στην Ελλάδα δηλαδή), ενώ αν αυτές συνδυαστούν με ένα καλό τετρακίνητο αυτοκίνητο το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό. Σημειώστε δε πως αν αυτό το αυτοκίνητο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και βαρύ, αλλά ένα μικρομεσαίο crossover, ακόμα καλύτερα.

Πώς οδηγούμε στο χιόνι:
Καταρχάς ξεκινάμε από το πιο βασικό: ξεχνάμε το επίπεδο πρόσφυσης του στεγνού οδοστρώματος, συνειδητοποιούμε ότι σε χιόνι, πάγο, ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα, η πρόσφυση είναι ελάχιστη ή μηδενική και ότι οποιαδήποτε μεταβολή σε διεύθυνση ή ταχύτητα γίνεται πολύ πιο δύσκολα.

Επιπλέον πολύ βασικό είναι να διαχωρίσουμε τις συνθήκες, άλλο η… πούδρα, άλλο ο παγωμένος δρόμος που έχει καθαριστεί από τα μηχανήματα, άλλο ο απάτητος δρόμος, άλλο αυτός που υπάρχουν ροδιές άρα έχει περάσει κάτι…

Ας δούμε σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά μας και πού μεταδίδεται η κίνηση στο αυτοκίνητό μας. Υποθέτουμε την πιο συνήθη κατάσταση, κίνηση εμπρός, ελαστικά λίγο φθαρμένα, «πούδρα» και ανηφόρα. Κινούμαστε διατηρώντας την ταχύτητά μας και προσπαθούμε να μην τη μεταβάλλουμε καθόλου.

Στρίβουμε με όσο το δυνατόν μικρότερες γωνίες στο τιμόνι και εάν νιώσουμε λίγο σπινάρισμα μειώνουμε γκάζι και τη γωνία στροφής του τιμονιού. Παρότι το αυτοκίνητο έχει ABS στο φρενάρισμα τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα έτσι πρέπει να υπολογίσουμε πολύ πιο μεγάλες αποστάσεις. Έστω και με ABS, πατάμε το φρένο προσεκτικά για να μην σπάσουμε την πρόσφυση του ελαστικού που δεν πρόκειται να επανέλθει με την ηλεκτρονική μείωση της πίεσης του φρένου.

Στην κατηφόρα τώρα βάζουμε δευτέρα στο κιβώτιο και την ξεχνάμε, δεν αλλάζουμε σχέση ούτε πατάμε γκάζι, ούτε συμπλέκτη, ούτε φρένο. Εάν χρειαστεί να σταματήσουμε πολύ απαλά, προσεκτικά φρένο και αν γλιστρήσει, που θα γλιστρήσει… προσπαθούμε από πριν να δώσουμε πορεία προς το χαντάκι και όχι προς το γκρεμό.

Πώς οδηγούμε στον πάγο:
Καταρχήν το αποφεύγουμε. Εάν είναι απόλυτη ανάγκη προσπαθούμε να πατάμε σε σημεία όπου μπορεί να έχει λίγη πρόσφυση, π.χ. στην άκρη που το καθαρισμένο χιόνι έχει σχηματίσει τραχιά επιφάνεια. Σε παγωμένο οδόστρωμα, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεκινήσουμε σε έδαφος με κλίση ή με τους τροχούς στριμμένους.

Εάν ακόμη και στο ίσιωμα είναι αδύνατον – πού πάτε, τρελαθήκατε; – πρέπει να δημιουργήσετε πρόσφυση. Μια εύκολη λύση είναι να παρακαλέσετε κάποιον να καθίσει στο εμπρός καπό πάνω από τους κινητήριους τροχούς. Φυσικά χρειάζεται πολύ προσοχή μην κάνετε κάτι απότομα και τον χτυπήσετε. Δεύτερον ξεφουσκώνετε λίγο τα ελαστικά. Τρίτον βάζετε ένα χαρτόνι, ή ξύλο ή ρούχο πίσω από τα εμπρός ελαστικά κάνετε λίγο πίσω για να το πατήσετε και δοκιμάζετε να ξεκινήσετε πάνω του.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Ας δούμε ακόμη μια, αυτή του μεγάλου 4χ4 που προσπαθεί να κατέβει μια παγωμένη πλαγιά. Εάν το αυτοκίνητο σας διαθέτει το ειδικό σύστημα «hill climb» ενεργοποιήστε το! Εάν όχι κινηθείτε ακόμη πιο αργά λόγω υψηλού κέντρου βάρους και μεγάλου βάρους και ει δυνατόν πατήστε τη μια ρόδα στην άκρη μέσα στο χιόνι για καλύτερη πρόσφυση.
Έχετε στο μυαλό σας ότι η τετρακίνηση δεν παίζει κανένα ρόλο στον παγωμένο κατήφορο και ένα προσθιοκίνητο κατεβαίνει πολύ πιο άνετα από εσάς, σε μια τέτοια περίπτωση.

Τέλος εάν αποφασίσετε να κινηθείτε σε απάτητο δρόμο έχετε υπόψη σας ότι ο αέρας συσσωρεύει κατά τόπους το χιόνι όπερ μπορεί ξαφνικά το χιόνι να ψηλώσει τόσο που να μην περνάει ο προφυλακτήρας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ή όπισθεν ή φτυάρι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Bobby-AMG GT: Για του μικρούς «ραλλίστες»

Οι γιορτές πλησιάζουν και αξίζει να γνωρίζεται πως τα νέα παιδικά αυτοκινητάκια Bobby-AMG GT με ή χωρίς φωτισμό LED είναι σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας 18 μηνών και άνω και έχουν ...

Φόρτωση άρθρων...