Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Παράνομη στάθμευση - Σε ποιες περιπτώσεις η Τροχαία σου παίρνει τις πινακίδες

Είδος προς εξαφάνιση είναι οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι ισχύει, όμως, για όσους παρκάρουν παράνομα;

Αυτοκίνητο

Η εύρεση θέσης παρκαρίσματος αποτελεί για μια μεγάλη μερίδα οδηγών έναν καθημερινό Γολγοθά. Εάν δεν βρούμε σχετικά γρήγορα μια σωστή και ασφαλή θέση για το αυτοκίνητό μας, αρχίζουμε και ρίχνουμε τα στάνταρ μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε ορισμένες φορές και σε παρανομίες.

Σε γενικές γραμμές, η παράνομη στάση και στάθμευση τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από τα 40 έως τα 150 ευρώ, ενώ ανάλογα την βαρύτητα της παρανομίας μας, μπορεί να χάσουμε την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι σε στάσεις λεωφορείων(απόσταση 12 μέτρων), σε εισόδους γκαράζ, σε χώρους με ειδική σήμανση και φανάρια κυκλοφορίας (απόσταση 12 μέτρων).

Εκεί όμως που ο Κ.Ο.Κ. αυστηροποιεί ακόμα πιο πολύ τις ποινές του, είναι όταν παρκάρουμε παράνομα σε χώρο στάθμευσης για οχήματα ή για συγκεκριμένο όχημα Ατόμων με Αναπηρίες. Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες. Το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Επιπλέον, όλες οι παραπάνω παραβάσειςχρεώνονται με έως 9 βαθμούς ποινής, ενώ για την περίπτωση παράνομης στάθμευσης που αφορά ΑμΕΑ, ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει ότι σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της. Τέλος, εάν το όχημα είναι ενοικιαζόμενοχρονομισθωμένο (leasing) ή δημόσιας χρήσης, εξαιρείται της αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...