Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Ντέλαγουερ κατέθεσε η Hoonigan, το πνευματικό δημιούργημα του αδικοχαμένου Ken Block, η οποία από το 2021 έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία ανταλλακτικών για αυτοκίνητα Wheel Pros.

Στην αίτηση πτώχευσης αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία έχει χρέος ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ήτοι 1,086 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες). Μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, η Hoonigan ευελπιστεί να εξέλθει από το Κεφάλαιο 11 (Chapter 11) και να εξασφαλίσει 570 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση.

Ο CEO της Hoonigan, Vance Johnston, χαρακτήρισε την πτώχευση ως ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία, που θα τη βοηθήσει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η Hoonigan ιδρύθηκε το 2010 ως μια lifestyle και media επιχείρηση από τον Ken Block και τον μακροχρόνιο φίλο του, Brian Scotto. Η εταιρεία έγινε γρήγορα συνώνυμο της σειράς βίντεο "Gymkhana" του Ken Block, τα οποία παρουσίαζαν εντυπωσιακά… ακροβατικά με αυτοκίνητα.

Η δημοφιλία των βίντεο αυτών αύξησε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η σχετική εμπορική δραστηριότητά της με είδη ένδυσης.

Το 2021 συγχωνεύτηκε με την εταιρεία κατασκευής aftermarket εξαρτημάτων για αυτοκίνητα Wheel Pros, ενώ περίπου 16 μήνες μετά τη συγχώνευση, ο Ken Block άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 55 ετών, μετά από ατύχημα με snowmobile.

Τελικά, τον Οκτώβριο του 2023, όλες οι επιχειρήσεις κάτω από την ομπρέλα της Wheel Pros μετονομάστηκαν σε Hoonigan.

Όσον αφορά τα αίτια της πτώχευσης αυτά αποδίδονται στην επεκτατική πολιτική της Wheel Pros, η οποία μέσα σε ένα μόλις μικρό χρονικό διάστημα προχώρησε στην εξαγορά πλήθους εταιρειών.

Αξιοποιώντας το συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο διανομής της, το οποίο εκτείνεται σε Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη, σήμερα Hoonigan εξυπηρετεί πάνω από 30.000 λιανοπωλητές, παρέχοντας εξαρτήματα που αφορούν τον κλάδο των βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων και ζαντών.

«Η σημερινή (Κυριακή 8/9) ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Hoonigan, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στον αναπτυσσόμενο τομέα των aftermarket προϊόντων αυτοκινήτου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Vance Johnston, CEO της Hoonigan.