Για 5-6 άτομα
Ετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 180 λεπτά
Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι, γύρω στα 2 κιλά
- 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, κατά μήκος
- 1 κιλό πατάτες μπέιμπι ή πατάτες απλές, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 60 ml ελαιόλαδο
- Χυμός και ξύσμα από 1 ζουμερό λεμόνι
- 1 κουταλάκι σούπας ρίγανη
- 1 κουταλάκι σούπας θυμάρι
- 1 κουταλάκι σούπας δεντρολίβανο
- 300 γραμμάρια κεφαλοτύρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- Αλάτι, πιπέρι
- 3 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας
Εκτέλεση
1. Καταρχάς, ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει το κρέας σε 2-3 κομμάτια. Έπειτα, τα ξεπλένουμε καλά με νερό, να φύγουν τυχόν μικρά κοκαλάκια από το κόψιμο και μετά το στεγνώνουμε για να φύγουν τελείως τα υγρά. Βάζουμε τις δύο λαδόκολλες σταυρωτά σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις πατατούλες, αλατοπιπερώνοντάς και ανακατεύοντας τες.
Στη συνέχεια, ακουμπάμε επάνω το μπούτι, μπήγουμε τα σκόρδα παντού και εάν χρειαστεί ανοίγουμε και τρυπούλες με το μαχαίρι. Σε μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα βότανα. Περιχύνουμε το μπούτι με το υγρό, κάνουμε μασάζ, να πάει παντού.
Αλατοπιπερώνουμε καλά, και βάζουμε στο τέλος το κεφαλοτύρι σε διάφορα σημεία. Κλείνουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και προσέχουμε να τυλίξουμε και να θωρακίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα το κρέας με τις πατάτες για να μην χυθούν έξω οι χυμοί όσο ψήνονται.
Τυλίγουμε το πακετάκι που έχουμε και με ένα ακόμα φύλλο λαδόκολλας, για περισσότερη ενίσχυση, τοποθετούμε τη λαμαρίνα με το πακέτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου και στη συνέχεια στους 180 για μιάμιση με δύο ώρες ακόμα (εξαρτάται από τον φούρνο). Μόλις ψηθεί το κρέας, το αφήνουμε για περίπου ένα μισάωρο μέσα στο πακέτο του να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το σερβίρουμε σε πιατέλα.