Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024

Γεμιστό κοτόπουλο στη γάστρα

Μαγειρική

Για 6-7 άτομα

Ετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 140+΄

Υλικά

- 1 κοτόπουλο, 1½ με 2 κιλά - 200 γρ. κιμάς (χοιρινός-μοσχαρίσιος) - Συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα - 1-2 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια - ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα - 1/3 φλιτζ. τσαγιού καβουρδισμένο κουκουνάρι - Ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί) - Μια χούφτα μαύρες σταφίδες - 6 βρασμένα χοντροκομ. κάστανα - ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ - 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας - Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι - Χυμός από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα, ροδίζετε τον κιμά με τα συκωτάκια σε ελαιόλαδο για 7-8 λεπτά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν μαραθεί, σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε για λίγο ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, αδειάζετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, μια χούφτα με σταφίδες και το ζωμό κότας. Μαγειρεύετε τη γέμιση έως ότου απορροφήσει όλα τα υγρά και αλατοπιπερώνετε.

2. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό του κοτόπουλου και με κουτάλι βάζετε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Έπειτα, ράβετε το άνοιγμα, δένετε καλά το κοτόπουλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε σε γάστρα μαζί με την υπόλοιπη γέμιση, ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό. Σκεπάζετε και ψήνετε για δύο περίπου ώρες στους 180 βαθμούς. Μετά τη πρώτη ώρα, τσεκάρετε για υγρά και αν χρειάζεται συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό. Επίσης, τακτικά περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάτα μπαρμπούνια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 15 λεπτά (+ αναμονή για το μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μπαρμπούνια - Χυμός 1 λεμονιού - 5 σκελίδες σκόρδου (σε ροδέλες)...

Ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι

Για 10+ άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 1 συσκευασία φύλλα κανταϊφιού - 300 γραμμάρια κίτρινα τυριά (που λιώνουν) (ψιλοκομμένα) - 200 γραμμά...

Γεμιστή γαλοπούλα

Για 8-10 άτομα Ετοιμασία: 40 λεπτά Μαγείρεμα: 200 λεπτά Υλικά - 1 μεγάλη γαλοπούλα (περίπου 3 κιλά) Για την επάλειψη - 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο - 1 φλ...

Φόρτωση άρθρων...