Ετοιμασία: 20+΄
Μαγείρεμα: 45΄
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι (για λευκό ψωμί) - ½ ποτήρι του κρασιού τσικουδιά - ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο - Χυμός από 1 πορτοκάλι - 1 κουταλάκι αλάτι - Νερό (όσο χρειαστεί για τη ζύμη) - Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά) Για τη γέμιση - 7-8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (σε φέτες) - ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια σούπας αλεύρι - Αλάτι, πιπέρι - Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Αδειάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και στο κέντρο ανοίγουμε λακκούβα στην οποία ρίχνουμε σιγά-σιγά όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Αρχίζουμε να αναμειγνύουμε με τα χέρια και όταν αρχίσει να δημιουργείται η ζύμη, προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό, τόσο ώστε στο τέλος να έχουμε ένα ζυμαράκι σφιχτό αλλά και εύπλαστο. Στη συνέχεια, το βάζουμε σε μπολάκι, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 με 1½ ώρα να ξεκουραστεί.
2. Σε άλλη λεκάνη, αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην είναι πολύ νερουλό το μείγμα. Όταν πλέον η ζύμη είναι έτοιμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε μεγάλο φύλλο, όχι πολύ λεπτό σε πάχος και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ρολάκι κοπής ή με κοφτερό μαχαίρι. Έπειτα, γεμίζουμε κάθε φύλλο με μία κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιρουνιάζοντας τις άκρες του ώστε να μην μας ανοίξει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα και στο τέλος, αραδιάζουμε τα καλτσούνια σε ταψί, αλειμμένο καλά με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με με σουσάμι και ψήνουμε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 με 45 λεπτά.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις