Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος μαγειρέματος: 1:15'
Υλικά
500 γραμμάρια φασόλια μπαρμπούνια ξερά
2 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ντομάτα μέτρια ξυσμένη στον τρίφτη
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 καρότο ξυσμένο
1 κλαδάκι σέλερι
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα (προαιρετικά)
250 γραμμάρια χωριάτικο λουκάνικο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς σε κρύο νεράκι. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με μπόλικο φρέσκο νερό.
Αφού πάρουν μερικές βράσεις και μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ξυσμένα κρεμμύδια, το σέλερι, την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, τα φύλλα της δάφνης και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό στο ενδιάμεσο.
Ρίχνετε τότε στην κατσαρόλα το ρύζι (αν χρησιμοποιήσετε), το ελαιόλαδο, την πάπρικα και πιπέρι και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ψήνετε το λουκάνικο και από τις δύο πλευρές. Πετάτε το λίπος που έχει μείνει στο τηγάνι και ρίχνετε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση μαζί με τη φασολάδα.
Τέλος, δοκιμάζετε το φαγητό και αλατίζετε ανάλογα, γιατί με το λουκάνικο μπορεί να σας βγει αλμυρούτσικο.
Σερβίρετε τη φασολάδα σε πιάτα μαζί με φρέσκο ή φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.