Για 14+ κομμάτια
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
Για το φύλλο
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 στραγγιστό γιαούρτι των 200 γραμμαρίων
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξίδι
- 1 κουταλάκι σούπα αλάτι
- Νερό (όσο σηκώσει το ζυμάρι)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κοτόπουλο βρασμένο (σε μέτρια κομματάκια, χωρίς τα κόκαλα)
- 300 γραμμάρια πάριζα
- 3 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 250 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο
- 250 γραμμάρια τυρί φέτα τρίμμα
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)
- Κύμινο (κατά προτίμηση)
- Κάρυ (κατά προτίμηση)
Για τη σάλτσα
- 2 κουταλάκια σούπας πελτές ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη
- Λίγη ζάχαρη
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό (ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ)
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε λεκάνη, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το κρύο νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο και αρκετά μαλακό ζυμάρι. Με πλάστη, ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα, τα αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε αμέσως τη γέμιση.
2. Σε τηγάνι, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο την πιπεριά και προσθέτουμε το βρασμένο κοτόπουλο, σε κομματάκια, την πάριζα και τα μπαχαρικά, πάντα σε χαμηλή φωτιά (προσοχή μην σας αρπάξουν) και για δύο-τρία λεπτά. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε έπειτα την κρύα σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της συνταγής σε μπολ (δοκιμάστε και προσθέστε ότι σας λείπει από γεύση).
3. Περιχύνουμε την κρύα σάλτσα στο ένα φύλο που έχουμε ήδη απλώσει σε λαδωμενο ταψί (να προεξέχει ελαφρώς από τα πλαϊνά). Ρίχνουμε μετά τη γέμιση, την τριμμένη φέτα και το τριμμένο κίτρινο τυρί. Καλύπτουμε κατόπιν με το άλλο φύλο, ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Όταν ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις